Važnost stopala

Važnost stopala je često zanemarena. Stopala su jedini dio nas koji je uvijek u kontaktu s podlogom dok stojimo, hodamo ili sjedimo pa čak i (u nekim pozicijama) dok ležimo. Stoga je jedan dio naših stopala uvijek opterećen težinom tijela.

Najzdravije je biti bos i hodati bos, tako masiramo svoja stopala i opuštamo određena područja koja su pod konstantnim pritiskom dok su stopala zatvorena u obući. Naravno, podloga ne bi trebala biti ravna vec čim više zaobljena, poput hodanja po grbavoj zemlji ili kamenoj plaži. Na početku može biti bolno, zbog nenaviknutosti na korištenje svih mogućnosti stopala, ali nakon određenog vremena obuća postaje nešto što poželimo izbjegavati, zbog ugode koju dobivamo hodajući bos (naravno treba paziti na toplinu podloge i vlastitu senzibilnost na hladno prilagoditi tome, kako ne bismo pothladili određene organe).

Nošenjem moderne, nefunkcionalne obuće smanjuje se gibljivost stopala. Kako vrijeme prolazi, stopala se sve slabije prilagođavaju podlozi, te mogu nastati razne deformacije i bolna stanja. Ako dodamo tome neadekvatnu obuću, sate stajanja ili sjedenja, višak kilograma, tada se problemi mogu posljedično javiti i na koljenima, kukovima te kralježnici. Nije bezveze za reći da su stopala temelji našeg tijela.

Česte glavobolje mogu biti posljedica krivog držanja zbog nepravilnog svoda stopala, zato je važno održati svodove stopala u njihovoj pravilnoj, prirodnoj funkciji. Pravilno zaobljeni svodovi vrše ravnomjerni prijenos i amortizaciju ravnoteže tijela u doticaju stopala sa podlogom.