Dijagnoza zdravlja vena

Liječnici koriste nekoliko načina za određivanje tipa bolesti vena, s ciljem određivanja učinkovite i pravilne terapije.

Anamneza

Liječnik će anamnezom prikupiti informacije o trenutnim tegobama. Pitat će vas o bolestima u obitelji zbog nasljednih sklonosti oboljenju vena. Podijelite s liječnikom informaciju o ranijim upalama vena, trombozi ili sklonosti oticanju nogu. Žene će pitati o trudnoći i hormonskoj terapiji. Nakon uzimanja anamneze, noge se pregledavaju u različitim položajima jer se kod stajanja proširene vene potpuno napune, a u ležećem položaju ne. Kod sumnje na edem, otečena noga se pritišće. Pojavi li se udubina koja polagano nestaje, vjerojatno se radi o edemu.

Ultrazvuk

Ultrazvuk (doppler ili sonografija) mjeri brzinu protoka krvi kroz krvne žile, utvrđuje se teče li krv prema srcu ili se vraća u suprotnom smjeru uslijed slabosti zalistaka.

Duplex sonografija je nešto detaljnija ultrazvučna pretraga koja daje informacije o stanju i kapacitetu vena i stanju okolnog tkiva.

Ultrazvuk se koristi kao dijagnostički tretman kada se sumnja na upalu vena, trombozu ili kod planiranja operacije, jer daje najdetaljnju sliku stanja vena i venske cirkulacije.

Flebografija

Flebografija je rendgenski pregled vene u koju se netom prije snimanja ubrizga kontrastno sredstvo. Pretraga pruža vrlo detaljnu sliku stanja krvnih žila, međutim, spada u invazivne tretmane i zahtjeva rad na specijalnom rendgenskom uređaju. Zbog toga se koristi kod izrazito teških dijagnoza – tromboze, venske aneurizme, oštećenih venskih zalistaka i sl.

Fotopletizmografija – neinvazivna metoda

Fotopletizmografija je još jedna od dijagnostičkih metoda. Specijalno dizajnirana lampica koja emitira infracrveno svjetlo postavlja se iznad gležnja. Refleksija infracrvenog svjetla ovisi o količini krvi u venama ispod površine kože. Tijekom pregleda pacijent odiže stopala nekoliko puta čime se aktivira mišićna pumpa i prazne se vene u nogama. Zatim se mjeri koliko vremena treba venama da se ponovo napune. Vrijeme povrata krvi u vene duže od 25 sekundi pokazuje da su vene vrlo vjerojatno u redu. Vrijeme kraće od 25 sekundi pokazuje da se radi o venskoj insuficijenciji- krv se vraća u vene suprotno prirodnom toku.