Njega ležeće osobe

Postoji više segmenata njege ležeće osobe te je svaki segment potrebno prilagoditi potrebama pacijenta, ali i mogućnostima njegovatelja te naravno mogućnostima prostora u kojem osoba boravi. Vrlo je bitno pružiti adekvatnu i kvalitetnu njegu u svakom segmentu.

Održavanje higijene

Ovisno o stanju osobe, potrebna su različita pomagala koja olakšavaju proces održavanja higijene. Od kape za pranje, vlažnih rukavica za suho pranje, pjene za suho pranje, posebne medicinske kozmetike za nježno djelovanje prilikom intimne njege, toaletne stolice, bidea, guske ili patke, postoji velik raspon proizvoda, koji olakšavaju njegu ležeće osobe. Za više informacija kliknite ovdje.

Najvažniji dio kod njege ležeće osobe jest da prilikom održavanja higijene utoplite prostor u kojemu njegujete osobu te koristite vodu ugodnu na dodir i osigurate maksimalnu zaštitu i brzo sušenje, kako ne bi došlo do pothlađivanja i prehlade. Nakon obavljanja higijene utoplite osobu, ako je temperatura ispod 25°C u okruženju, sve dok cirkulacija ne povrati tjelesnu temperaturu osobe. Pazite da najviše topline izlazi iz glave te ako ste prali kosu i glavu, važno je brzo ju osušiti.

Hranjenje

Bilo da je riječ o stoliću za hranjenje ili podbradku, te naslonu za leđa, hranjenje može biti olakšano te udobnost ležeće osobe povećana. Više informacija pogledajte ovdje.

Njega kože

Iznimno je bitno pružiti kvalitetnu njegu kože osobi koja puno leži. Uz izmjene položaja, korištenjem Active Gela održava se površinska cirkulacija i izmjena toksina. Ulje u spreju, SkinCare Ointment, Zinc Ointment i drugi proizvodi iz medicinske kozmetike pomažu kod nastalih iritacija na koži, vraćaju vlažnost i stvaraju zaštitni film te pružaju adekvatnu njegu. Više informacija pročitajte ovdje.

Madraci/nadmadraci/kolica/kreveti

Iznimno je važna udobnost osobe koja dugotrajno leži. Zbog smanjene pokretljivosti, dugotrajnog pritiska na određene dijelove tijela i oslabljelosti osobe, povećana je mogućnost nastanka rana pod pritiskom tj. dekubitusa. Kako biste spriječili mogućnosti nastanka takvih rana preporučuje se korištenje adekvatnih madraca s tom namjenom. Madrace i nadmadrace te krevete je moguće iznajmiti. Više informacija pročitajte ovdje.

Inkontinencija

Vrlo često osobe slabije pokretljivosti pate od nekog oblika inkontinencije. Za maksimalnu udobnost osobe i poboljšavanje zdravstvenog stanja sve što trebate znati o inkontinenciji pročitajte ovdje.

Pomoć njegovatelju

Kako olakšati proces njege i koja sve pomagala koristiti za povećanu udobnost i poboljšanje kvalitete njege osobe pročitajte ovdje.