Ljudski krvotok i njegova važnost

O krvotoku

Ljudski krvotok (vaskularni sustav) je sustav protoka krvi kroz tijelo. Krv prenosi hranjive sastojke tj. apsolutno sve sto je potrebno za izgradnju svih djelova našeg tijela.

Kretanje krvi kroz kompleksnu mrežu krvnih žila prehranjuje sva tjelesna tkiva.

Opskrbljuje se metabolizam svake stanice čime je osigurano preživljavanje organizma.

Ljudski krvotok i njegova važnost

Kako se krv kreće

Arterije nose krv bogatu kisikom i hranjivim tvarima do svih organa i najudaljenijih stanica. U tom zadatku pomaže im srce koje djeluje kao pumpa potiskujući krv kroz arterije.

Vene sakupljaju iskorištenu krv, koja je onda ispunjena otpadnim tvarima, te ju šalju uz pomoć venskih zalistaka nazad do srca. Iz srca se krv potiskuje u pluća gdje izbacuje ugljični dioksid i skupi kisik pa cijeli proces počinje ponovo.

krvotok i njegova važnost

Zadaci i funkcija

Krv ispunjava različite zadatke u tijelu. Prenosi kisik iz pluća u tkivo, gdje preuzima ugljik dioksid i vraća ga nazad u pluća. Uz kisik u tkiva dolaze nutrijenti iz probavnog sustava, a krv iz njih odnosi otpadne tvari do organa za izlučivanje (bubrezi, crijeva).

Putem krvi se prenose i hormoni između pojedinih organskih sustava. Komponente imunološkog sustava  i krvne stanice zaslužne za zgrušavanje krvi dolaze na mjesta gdje je potrebno.

Cirkulacija

Cirkulacija ima i važnu ulogu u regulaciji tjelesne temperature, ovisno o količini krvi u koži određuje se „gubitak“ topline na površinu kože.