Epiziotomija

Epiziotomija je urez međice kojeg pri porodu naprave liječnik ili babica.

Pri porodu se vagina, ulaz u vaginu i međica (koža između anusa i vagine) rastežu kako bi omogućili izlazak bebe. Većina žena će iskusiti neki oblik pucanja međice tokom poroda. Neki će biti neznatni i zarast će sami od sebe, a u nekim slučajevima je nakon pucanja ili epiziotomije potrebno šivanje.

Pucanje međice ili epizitomija je vrlo uobičajeno u našim rodilištima. Nažalost, negdje se još uvijek izvodi rutinski bez prave medicinske indikacije iako ta praksa polako jenjava i više se pažnje posvećuje nekim drugim postupcima kako bi se izbjeglo rezanje ili spontano pucanje međice. Malo pucanje se može pojaviti i na vrhu izlaza vagine, što ne zahtjeva šivanje ili je potrebno jako malo šavova.

U ovom poglavlju saznajte više o samoj epiziotomiji i kako ju tretirati, ako ju već niste mogli izbjeći.

Dvije su vrste epiziotomije:

 • Medijalna: rez koji ide od vagine do anusa
 • Mediolateralna: rez koji ide od vagine pa u stranu. Izvodi se češće nego medijalni rez.

Epiziotomiju treba izbjeći ako je to moguće, međutim postoje medicinske indikacije kada je ona neizbježna. Na primjer:

 • Kada je beba u opasnosti (povećani ili smanjeni otkucaji srca)
 • Kada postoji realna opasnost za život ili zdravlje bebe ako se ne rodi brzo
 • Postoji potreba da se porod dovrši instrumentima
 • Porod na zadak
 • Vrlo dug porod i iscrpljena majka
 • Ozbiljno zdravstveno stanje majke zbog kojeg se porod mora ubrzati
 • Velika beba

Epiziotomija se obično izvede za vrijeme kontrakcije i pritiskanja dječje glave (ili ako se beba rađa na zadak, drugog dijela tijela) na međicu. Osoblje tada procijeni hoće li dijete izaći, a da se pritom međica ne ošteti. Ako to nije izgledno, liječnik ili babica će napraviti epiziotomiju.

Epiziotomija se ne radi sa lokalnom anestezijom, ali iako zvuči jako bolno, nije.

Nakon poroda se učinjeni rez (ili pucanje, ako ga je bilo) šiva sa razgrađujućim koncima, koji se apsorbiraju nakon zarastanja rane.

Zarastanje rane od epiziotomije

Razgradnja konaca i zarastanje rane od epiziotomije traje od 15-ak dana do mjesec dana.

U tom vremenu je ključno da pazite na ranu kako bi izbjegli infekcije.

Teškoće sa hodanjem i sjedenjem su očekivane, ali realno ne traju dugo, mada bi se vama mogle činiti kao vječnost.

Jaki bolovi se mogu tretirati analgeticima (paracetamol i ibupforen koji su sigurni i ako dojite- u slučaju da beba nije prerano rođena), ali postoje neke metode kojima se nelagoda i bol mogu olakšati.

Tretiranje epiziotomije

 

 • Održavati područje epiziotomije čistim. Kako se cijeljenje rane događa u isto vrijeme kada su lohije još intenzivne, to zahtjeva čestu izmjenu uložaka i prozračno donje rublje. Rana treba dosta zraka kako bi što prije zacijelila.

Savjet: Nosite uloške isključivo sa mrežastim gaćicama, a nekoliko puta tokom dana lezite na Abri Soft nepropusni podmetač i uklonite gaćice i uložak, kako bi do rane došlo što više zraka.

 • Nakon svake nužde isperite se mlakom vodom i sušite tapkanjem.
 • Ako vam je mokrenje bolno i neugodno, mokrite u kadu prilikom tuširanja. Tako vam može biti manje bolno.
 • Pražnjene crijeva može biti neugodno i bolno, pa prehranom održavajte stolicu mekom. Jedite hranu bogatu vlaknima i popratite ju s mnogo tekućine. Brišite se vlažnim wc papirom uvijek u smjeru od naprijed prema nazad, kako bi šavovi ostali čisti i isperite se mlakom vodom.

Praktična bi vam mogla biti bočica sa štrcaljkom, koju možete nabaviti u ljekarnama ili u sanitetskoj kući.

 • Namočite vodom nekoliko uložaka Abri Let i stavite ih u zamrzivač. Na taj način ćete napraviti jednokratne hladne obloge, kojima ćete ublažiti bolni rez i smanjiti oteklinu. Hladni oblog možete držati po 10-ak minuta više puta dnevno.
 • Iako postoje preporuke o špricanju rane nekim antiseptikom, to ustvari nije neophodno dok god područje održavate čistim. Bilo koji anestetski sprej ili prah stvara zaštitni film na rani i time produžuje vrijeme zarastanja. Rani treba puno zraka kako bi se potaklo cijeljenje.
 • Izvodite vježbe za jačanje mišića  zdjeličnog dna što prije možete. To će potaknuti cirkulaciju i ubrzati zarastanje.
 • Neka eterična ulja imaju pozitivno djelovanje na cijeljenje rana i smanjenje ožiljaka, kao npr. eterično ulje lavande, koje je jedino ulje koje se smije nanositi direktno na kožu.

O primjeni eteričnih ulja konzultirajte se sa aromaterapeutom.

Ako jaki bolovi, oteklina i crvenilo ne smanje intenzitet za 10-ak dana, konzultirajte se sa liječnikom. Možda je došlo do infekcije koju treba tretirati antibioticima.

Tijekom oporavka, možete primjetiti da Vam se poneki šav otpustio. To može izazvati u Vama paniku, međutim, rana će i dalje normalno zarastati.

Bilo kakve korekcije i naknadna šivanja rade se isključivo unutar 24 sata od poroda, tako da bez obzira na pokoji rašiveni šav naknadna korekcija se ne radi. Tek nakon nekoliko mjeseci, kad rana zaraste i kad se smanji ožiljno tkivo možete razmišljati o eventualnoj estetskoj korekciji, koja ipak najčešće nije potrebna.

Prvih nekoliko spolnih odnosa nakon epiziotomije može biti bolno, ali taj osjećaj brzo nestane. Važno je da otvoreno razgovarate sa partnerom o svojim brigama i da budete, ne samo fizički, nego i psihički spremni na spolne odnose.