Njega novorođenčeta

Nakon 9 mjeseci isčekivanja ,nešto trudova i ‘malo’ tiskanja, rodili ste svoje malo klupko sreće. Boravak u bolnici je bio naporan, bolilo Vas je cijelo tijelo i jedva ste čekali da se s bebicom u autosjedalici zaputite u svoja četiri zida, u vlastitu sobu, kupaonicu, kuhinju… Odjednom se nalazite u svom domu i shvaćate da ne znate – što sad.

Opustite se. Većina brige o bebi će vam doći prirodno, ako već nije. U početku nam se bebe čine tako krhke, male i nježne (što i jesu), međutim s razlogom smo preživjeli evoluciju kao vrsta.

8 savjeta za brigu o novorođenčetu

 • Čiste ruke
  Vodite brigu da vi i svi koji dolaze u kontakt sa bebom operu ruke prije nego joj prilaze. Bebe tek izgrađuju svoj imunosistem, i iako bebu ne treba držati u sterilnom okruženju, treba ipak voditi brigu o čistoći.
 • Posjetitelji
  Idealno bi bilo da prvih dana primate samo one posjetitelje koji će vam pomoći oko svakodnevnih poslova i bebe. Bez ustručavanja zamolite posjetitelje sa simptomima prehlade, gripe ili herpesom da Vas ne posjećuju ili da ne diraju bebu.
 • Podržavajte bebinu glavu i vrat dok ju nosite
  Bebina glava je teška u odnosu na ostatak tijela i vratni mišići ju ne mogu još držati.
 • Ne tresite bebu
  Ni u veselju niti u frustraciji. To može izazvati krvarenja u mozgu, teška oštećenja i smrt.
 • Bebu obucite u laganu odjeću
  Obucite ju eventualno u jedan sloj više nego što vi imate na sebi.
  U prvim tjednima beba će možda imati hladne ruke i noge, što ne znači da joj je zima. Provjerite je li bebi hladno na dijelu vrata između ramena.
 • Izbjegavajte previše plišanih igrački u bebinom krevetiću
  Najbolje bi bilo kada bi beba spavala u krevetiću, bez jastuka i platnenih ogradica.
 • Beba nema odmah pravilan ritam
  Prvih nekoliko tjedana bi moglo biti super, da beba puno spava i budi se samo na hranjenje. Međutim, može se dogoditi da Vas očekuje puno plača, puno nošenja i jako malo sna. Morate znati da beba sad ima samo jedan instinkt – preživljavanje i jedino što poznaje je majka. Strpite se nekoliko dana ili tjedana, sve će sjesti na svoje mjesto. Razmaci između hranjenja će postati redovitiji, ritam spavanja i budnosti će se ustaliti i Vi ćete biti odmorniji i mirniji.
 • Bebu kupajte u kadi tek kad otpadne pupak
  Prije toga ju brišite trljačicom namočenom u toplu vodu. Ako je potrebno, namažite joj pregibe masnijom kremom poput Zinc ointment.