Beba neposredno nakon poroda

Jedva ste čekali da ugledate svoju bebu nakon poroda. Očekivali ste nježnu, ružičastu bebu, okrugle glavice? Beba neposredno nakon poroda izgleda nešto drugačije od romantične vizije koju imamo. Bez brige, i dalje ćete ju voljeti.

Koža

Vjerojatno će vas iznenaditi kompletan izgled vaše bebe, ali ono što će Vam najviše dignuti obrve je bebina koža. Nerijetko mame i tate iznenađeno pitaju babicu je li to normalno, kad vide da njihova beba više liči na Štrumfa nego na bebu sa reklame. Međutim, to traje kratko i kad bebina pluća uzmu zrak, koža dobije nježnu ružičastu boju.

Beba je u maternici prekrivena prirodnim zaštitnim slojem, verniksom, koji ju štiti od plodne vode u kojoj boravi. To je bijeli sloj koji podsjeća na vosak. Kako se trudnoća bliži kraju, sloj verniksa postaje sve tanji. Ranije rođene bebe su obilno prekrivene tim slojem, dok one rođene u terminu ili nakon termina imaju vrlo tanki sloj verniksa. Kad bebu dobijete na prsa, po sebi još može imati ostatke krvi.

Oči

Neko vrijeme prije poroda, beba je položena glavom u zdjelici. Prolazak kroz porodni kanal je naporan za bebu, pa na licu može imati modrice ili crvene flekice, a kapci su joj obično natečeni i zatvoreni.

Glava

Kosti bebine glave nisu srasle, kako bi se glava mogla prilagoditi prolasku kroz porodni kanal. Rezultat toga je čunjasti i izduženi oblik bebine glave. Neka vas to ne brine, vrlo brzo će bebina glava poprimiti normalan, zaobljeni oblik.

Grudi i genitalije

Cijelo vrijeme dok je beba u maternici, kroz nju prolaze majčini hormoni, što može uzrokovati otečene grudi i genitalije kod bebe. Muška novorođenčad može imati tekućinom ispunjene testise, zbog čega se doimaju natečeni. To može trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana.

Lanugo

Lanugo su sitne dlačice koje prekrivaju tijelo novorođenčeta. Još su jedno stanje koje nakon par tjedana nestane.

Sitni bijeli prištići (milia)

Pod utjecajem majčinih hormona, novorođene bebe se često znaju osuti sitnim bijelim prištićima u sredini crvenih flekica. To je sasvim normalno i prođe za nekoliko tjedana, kada se iz bebinog tijela očiste majčini hormoni. Nije ih potrebno ničim tretirati ni mazati, nisu opasni i ne predstavljaju infekciju, nego normalnu reakciju organizma na novu okolinu.

Fontanele

Glava novorođenčeta nema fiksne i srasle kosti, kako bi brzorastućem mozgu dali dovoljno mjesta za rast. Mozak novorođenčeta je 70% manji od mozga odrasle osobe, a u 90 dana volumen mu se dvostruko poveća.

Fontanele će se s vremenom zatvoriti, a to je kod svake bebe individualno. Velika fontanela na vrhu glave će zarastati najduže. Kod nekih beba će zarasti već sa godinu dana, a kod nekih to može trajati i do 24 mjeseca.

Madeži

Većina novorođene djece ima neki madež na tijelu. Hiperpigmentacija crvene boje se obično javi na čelu i potiljku bebe, što se popularno naziva ‘rodin ugriz’. Kod neke djece se povuče za par mjeseci, kod neke za par godina dok se kod nekih zadrži za stalno.