Njega pupka novorođenčeta

Beba u majčinom trbuhu prima kisik i nutrijente kroz pupčanu vrpcu. Odmah nakon poroda pupčana vrpca se reže blizu bebinog pupka nakon čega ostane ‘batrljak’ koji je još povezan sa bebom. On će se u periodu od 7 dana do tri tjedna osušiti i otpasti.

Njega pupka vam može djelovati zahtjevno i komplicirano, ali nije.

Važno je znati da taj ostatak pupčane vrpce nije za bebu bolan. Svrha njege pupka je u postepenom sušenju ‘rane’ ispod njega, kako bi se ona na prirodan način zatvorila i kako bi pupčani batrljak otpao sam od sebe. Nasilno skidanje pupčanog batrljka može ostaviti ranicu na pupku. U nekoliko posjeta će patronažna sestra provjeriti kako zarastanje napreduje i dati vam savjete za njegu.

Kako bi onemogućili prijevremeno otkidanje pupčanog batrljka, slijedi nekoliko savjeta:

  • presavinite dječju pelenu na trbuhu, kako ne bi prelazila preko pupka ili kupite Bambo Newborn pelene koje imaju urez u pasici za pupak.
  • kad god je moguće neka beba bude u laganoj odjeći kako bi do pupka dolazilo što više zraka.
  • ne vucite pupčani batrljak, čak ni kada vam izgleda da se drži na tankoj niti
  • njegujte pupak sterilnim kompresama i fiziološkom otopinom
  • kompresu namočite fiziološkom otopinom i lagano obrišite područje oko pupčanog batrljka
  • suhom gazicom lagano potapkajte da osušite kožu
  • presavinite kompresu u nekoliko slojeva, tako da su vanjski rubovi unutar komprese i da sama kompresa ima oblik vrpce
  • kekoliko puta omotajte pupčani batrljak pri dnu i zavežite kompresu u oblik mašnice

Nekad se preporučivalo čišćenje pupka alkoholom i vaticom, međutim istraživanja pokazuju da pupak koji nije tretiran alkoholom ustvari cijeli brže i nema povećanog rizika od infekcija.

Kad pupčani batrljak otpadne, pričekajte još par dana da ranica potpuno zaraste. Tek onda možete kupati bebu u kadici. Do tada ju brišite trljačicom ili krpom umočenom u toplu vodu.

Ako sumnjate da se ranica ispod pupčanog batrljka inficirala, obratite se liječniku ili patronažnoj sestri. Simptomi su crvenilo kože oko pupka, neugodan miris i žuti i gnojni eksudat.