Vježbe za zdravlje stopala

Brojni su razlozi da ojačate stopala. Mali mišići stopala su važni, ali često zanemareni kao potpora zdravom stopalu. Hodanjem i trčanjem ne aktiviramo te male mišiće u tolikoj mjeri, a njihovim jačanjem oslobodit ćemo stopala od bolova, spriječiti deformacije i spuštanje svodova stopala.
Vježbe za zdravlje stopala uvijek izvodite bosi. Tako je stopalo najpokretljivije, a vi možete vidjeti izvodite li vježbe dobro.

Sjednite na stolicu. Stopalo i potkoljenica trebaju biti pod kutem 90°.

Vježba 1

Stavite stopalo ravno na podlogu. Pokušajte podići uzdužni svod stopala, odnosno unutarnji rub stopala, ali na način da su prsti opušteni. Peta i prednji svod stopala trebaju pritiskati podlogu.

Zadržite 2-3 sekunde i ponovite 3 puta. S vremenom povećajte broj ponavljanja

Vježba 2

Zategnite stopala prema gore dok su pete na podlozi. Zadržite 10 sekundi. Napravite 3 ponavljanja po 10 sekundi, a postepeno možete povećavati broj ponavljanja.

Vježba 3

Uzmite čvrstu gumicu i rastegnite ju između stopala palčevima. Napravite 3 ponavljanja po 10 sekundi.

Vježba 4

Stavite na pod ručnik i prstima stopala ga nabirite. Za dodatni izazov stavite na drugi kraj ručnika rokovnik ili knjigu i nabiranjem ga privucite sebi. Ponovite 3 puta.

Vježba 5

Stavite na pod olovku i pokušajte ju podići prstima. Ponovite barem 10 puta sa svakim stopalom. Istu vježbu možete raditi sa kamenčićima, špekulama ili komadićima spužve.

Vježba 6

Pokušajte podići svaki prst na nozi posebno. Ponovite 3 puta sa svakim prstom.

Vježba 7

Podižite samo palac dok su ostali prsti na podlozi. Ponovite 3 puta.

Sljedeće vježbe izvode se stojeći:

  1. Hodajte na prstima 10 sekundi. Opustite se i ponovite nekoliko puta.
  2. Hodajte na petama 10 sekundi. Opustite se i ponovite nekoliko puta.
  3. Stanite na malo povišenu površinu tako da su vam pete ispod razine stopala. Stepenica, prag ili neka deblja daska poslužit će svrsi. Oslonite prste na podlogu, spustite pete prema dolje i podignite se na prste.