Pregledi u trudnoći

Nove smjernice u praćenju trudnoće u Hrvatskoj preporučuju 12 pregleda  tijekom trudnoće bez komplikacija i najmanje tri pregleda ultrazvukom, iako se u standardnoj praksi ultrazvuk koristi puno više. Kada se točno rade pregledi u trudnoći?

Prvi pregled obavlja se u 8. tjednu trudnoće.

Započinje uzimanjem podataka od trudnice, mjerenjem težine, visine, krvnog tlaka i bjelančevina u mokraći. Liječnik trudnicu prvo pregleda u spekulima i uzme uzorak za PAPA test ako isti nije napravljen u zadnjih godinu dana.

Promatra se sluznica i traže se znakovi infekcije, kako bi se eventualno liječenje moglo odmah započeti. Nakon toga ginekolog će bimanuelnim pregledom prekontrolirati veličinu maternice te stanje vrata maternice.

Na prvom pregledu liječnik ginekolog će vam dati i uputnicu ili preporuku za vađenje krvi (kompletna krvna slika (KKS), krvna grupa i Rh faktor, test senzibilizacije za trudnice sa Rh negativnim faktorom), za kontrolu urina (sediment i urinokulturu sa antibiogramom), te OGTT test (kontrola glukoze u krvi natašte).

Drugi pregled slijedi sa 12 tjedana trudnoće.

Uz standardno mjerenje težine, krvnog tlaka, kontrole urina na prisutnost bjelančevina i bimanuelnog pregleda rodnice, ginekolog vam ultrazvukom može odrediti točno trajanje trudnoće i napraviti rani probir za Down sindrom i druge anomalije, budući se svi organi ploda razviju u prvom tromjesečju trudnoće. Mjere se nuhalni nabor, duljina femura i duljina nosne kosti kao rani pokazatelji srčanih anomalija ili poremećaja u broju kromosoma. Ultrazvučni pregled u 12. tjednu naziva se i mini anomalyscan.

Treći pregled se obično radi oko 16. tjedna trudnoće.

Ako vaš ginekolog ima  uređaj za ultrazvuk, pogledat će razvija li se beba pravilno. Ako nema, pregledat će vas bimanuelno uz standardnu kontrolu težine, krvnog tlaka i bjelančevina u urinu.

Do 28. tjedna trudnoće pregledi se rade svaka četiri tjedna.

Do 36.tjedna trudnoće pregledi se rade svaka 3 tjedna.

Do 38.tjedna pregledi se rade svaka dva tjedna, a onda svaki tjedan ili češće po potrebi.

Sljedeći ultrazvučni pregled se radi između 18. i 22. tjedna trudnoće.

Nazivamo ga anomaly scan. Njime se mjeri opseg glave, pregledava se građa mozga, kralješnica, srce, pluća, abdomen, izgled lica, broje se prstići i pregledavaju se kosti nogu, ruku, šake i stopala. Promatra se spolovilo, pupčana vrpca i krvne žile u njoj i procjenjuje se koliko ima plodne vode.

Razlog za tako detaljan pregled u ovim tjednima je veličina bebe. Beba je još uvijek dovoljno mala da se sve vidi na ultrazvuku i ostaje vam dovoljno vremena za eventualne dodatne testove.

Sljedeći ultrazvuk se preporučuje napraviti između 30. i 34. tjedna trudnoće.

Kako se bliži kraj trudnoće posteljica stari. Ponekad posteljica počne stariti prijevremeno pa može doći do zastoja u rastu bebe. Tada su potrebni češće kontrole i mjerenja, kako bi se trudnoća mogla okončati na vrijeme. Bez brige, i bebe su tada već dovoljno velike i jake da mogu preživjeti samostalno izvan maternice.  Velika većina trudnoća ipak prolazi bez ikakvih problema, a i trudnoće s nekim komplikacijama, uz pravilan liječnički nadzor, imaju povoljan ishod.