O trudnoći

Bez obzira na to je li trudnoća bila dugo očekivana ili Vas je pozitivan test potpuno iznenadio, bit ćete puni pitanja što i kako dalje.

Najsigurniji pokazatelj trudnoće je izostanak menstruacije. Ako Vam kasni menstruacija, najbolje je kupiti test na trudnoću u ljekarni i potvrditi svoje sumnje. Svi testovi na trudnoću rade tako da detektiraju prisutnost hormona trudnoće (hCG) u urinu.
Neki testovi su osjetljiviji pa hormon trudnoće mogu otkriti čak i do 4 dana prije očekivane menstruacije ili 7 dana nakon začeća (pod uvjetom da znate kada se začeće dogodilo).

Prva reakcija će Vam biti da odete ginekologu. Ginekolog Vam tako rano može napraviti test krvi, odnosno može Vam potvrditi trudnoću kontrolom Beta Hcg hormona. U slučaju da je ginekološka ordinacija opremljena novijim dijagnostičkim ultrazvukom, ginekolog može utvrditi trudnoću i vidjeti je li se plod pravilno ugnijezdio već od 5. tjedna trudnoće. Ponekad se otkucaji srca čuju tek oko 7. ili 8. tjedna trudnoće, pa nije loše pričekati sa odlaskom liječniku, ako Vaš odabrani liječnik nema moderniji i noviji ultrazvuk.

U drugoj trudnoći sam ginekologu otišla u 6. Tjednu trudnoće. Ultrazvuk je bio dosta star i ginekolog mi nije mogao potvrditi da vidi otkucaje srca, nego mi je rekao da dođem za dva tjedna. Bila su to najduža dva tjedna u mom životu dok nisam napokon dobila potvrdu zdrave i uredne trudnoće. Mama Maja