Zaštita i pomoć njegovatelju

Posao njegovatelja nije nimalo jednostavan i uključuje puno faktora. Ovisno o pokretljivosti osobe, inkontinenciji ili kontinenciji, prisustvu rana, osjetljivosti kože osobe, mentalnom stanju i drugim faktorima, mijenja se i sam proces njege osobe. Ako je osoba bila na operaciji, važno je imati svu bitnu dokumentaciju, kako bi njegovatelj/ica znao/la kako pristupiti procesu njege.

ZAŠTITA NJEGOVATELJA

Prvi segment koji je bitan u radu sa pacijentima je zaštita. Važno je zaštititi se, jer time štitite i osobu koju njegujete.

Rukavice

Postoji više vrsta rukavica za korištenje u različitim poslovima. Posebnost medicinskih rukavica jest u tome što spriječavaju prijenos zaraze i onečišćenja između pacijenta i njegovatelja te čuvaju korisnika rukavica od kontakta s različitim tekućinama i lijekovima. Medicinske rukavice moraju proći testove visokog standarda, jer su njegovatelji i stručno medicinsko osoblje posebno izloženi različitim lijekovima, koji prodiru u kožu, te različitim bakterijama. Važno je pripaziti na znakove koji označavaju segment zaštite i mogućnosti primjene.

Dezinfekcija

Dezinfekcija je jako važan segment njege. Dezinfekcijom sprječavamo mogućnost infekcije osobe koja je zbog svojeg zdravstvenog stanja vrlo vjerojatno osjetljivija i podložnija infekciji. Poseban gel u isto vrijeme njeguje ruke i dezinficira tj. ubija visoki postotak bakterija prisutnih u zdravstvenoj njezi. Vrlo brzo se upija te su potrebne male količine za potpuni efekt.

POMOĆ NJEGOVATELJU

U njezi je svaka pomoć bitna. Ubrzava i olakšava rad, smanjuje troškove te, najvažnije od svega, povećava ugodnost osobe koju se njeguje.

Podbradak

Podbradak olakšava njegu zbog smanjivanja potrebe za promjenom odjeće, kada je osobi otežan proces hranjenja. Može biti zbog operacije i nezgodnog kuta hranjenja, može biti zbog smanjene pokretljivosti osobe, može biti smanjena motorika čeljusti i mišića koji se koriste pri jelu i piću, podbradak je uvijek korisno pomagalo prilikom njege. Možete izabrati dvije vrste: perivi i neperivi. Perivi podbradak ima svoju ekološku komponentu te ga svakako preporučujemo, ali je zbog jednostavnosti primjene ponekad neperivi podbradak izbor koji više odgovara.

Stolić za hranjenje

Stolić za hranjenje je vrsta dodatka na krevet, koji se koristi za hranjenje, ali i za čitanje i korištenje tableta i sličnog, čime se povećava ugoda korisnika. Zbog pokretljivosti i mogućnosti prilagođavanja, olakšava proces hranjenja.

Ormarić

Ormarić može sadržavati odvojivi dio, koji također može poslužiti kao stolić za hranjenje. Također, svi lijekovi i stvari koje pacijentu olakšavaju svakodnevicu. Mogu biti spremni uz krevet, čime se smanjuje potreba za njegovateljem u tom segmentu.

Naslon za leđa

Određeni kreveti (pogotovo ako osoba nema medicinski krevet u najmu), nemaju mogućnost podizanja osobe te mijenjanja položaja. U tom slučaju naslon za leđa olakšava proces hranjenja, ali i pomaže u ugodnosti osobe, ako želi promijeniti položaj tokom dana. Smanjuje napore njegovatelja prilikom podizanja osobe koju njeguje.

Klinasti jastuci

Vrlo je važno mijenjati položaj osobe tokom dana, kako ne bi došlo do stvaranja rana na djelovima tijela koji su pod pritiskom cijeli dan. Klinasti jastuci olakšavaju okretanje osobe i povećavaju ugodnost i njegovatelja i osobe koju se njeguje. Za više informacija o korištenju klinastih jastuka obratite nam se na 0800 206 206.

Zaštita za pete

Sprječavanje rana nastalih pod pritiskom tj. dekubitusa, vrlo je važan segment u olakšavanju posla njegovatelja te naravno udobnosti i zdravlja osobe koju se njeguje. Zaštita za pete važan je pomagač, kada osoba ne leži na antidekubitalnom madracu. Pete su najosjetljivi dio tijela, koji najčešće prvi zadobije rane prilikom dugotrajnog ležanja. Zato je važno zaštititi ih, koliko je god moguće.

Zaštita na krevetu

Dodatnu zaštitu na krevetu, omogućuju jednokratni ili perivi podmetači, koji olakšavaju proces čišćenja te smanjuju potrebu za stalnim pranjem posteljine (više no što je zaista potrebno).

Ulje u spreju

Ulje u spreju pomaže pri olakšanom i ubrzanom njegovanju kože pacijenta. Sprej olakšava i ubrzava proces nanošenja ulja, dok samo ulje zbog svojeg sastava (vitamin E i bisabol) njeguje i štiti kožu pacijenta. Ovaj proizvod štedi vrijeme njegovatelju dok pruža maksimalnu ugodu pacijentu. Pogodno je i za njegu kože prilikom promjene zavoja te za masažu.

Kapa za pranje kose/ Bazen za pranje kose

Kada je osoba slabe pokretljivosti, tada je održavanje higijene otežano. Za olakšavanje procesa pranja kose može se koristiti ili posebna kapa za pranje kose ili bazen, ovisno o Vašim željama. Za više informacija kliknite ovdje.

Pomagala pri inkontinenciji

Ako je osoba inkontinentna, vrlo je važno koristiti kvalitetna pomagala pri inkontinenciji. Kvaliteta osigurava odsutstvo osipa i iritacije te infekcija, čime se smanjuje potreba za dodatnom njegom i brigom. Uz to, kvalitetno pomagalo štiti i korisnika, ali i krevet, pri čemu se smanjuje potreba za čišćenjem. Ugodnost pacijenta je na prvom mjestu, ali i ugodnost njegovatelja je vrlo važna, kako bi sam proces njege bio čim kvalitetniji. Za više informacija o inkontinenciji i pravilnoj primjeni te odabiru pomagala kliknite ovdje.

Toaletna stolica

U slučaju smanjene pokretljivosti, toaletna stolica idealno je rješenje za jednostavnije obavljanje nužde te proces čišćenja. Osigurava sigurnost i udobnost korisnika te zbog svoje higijenske strukture i mogućnosti pomicanja same stolice te odvajanja zdjelice za nuždu, olakšava proces čišćenja.

Krevet

Možda najvažniji dio opreme, koja olakšava proces njege, jest medicinski krevet. Kreveti su dostupni na najam čime se smanjuju troškovi, a povećava kvaliteta njege. Medicinski krevet osigurava stabilnost i udobnost pacijenta, a njegovatelju pruža mnoge mogućnosti olakšane njege i kvalitetnog održavanja zdravlja pacijenta. Za više informacija o najmu kliknite ovdje.

Za više savjeta kako olakšati sam proces njege i povećati udobnost pacijenta obratite nam se na besplatni telefon 0800 206 206.