Što je dekubitus?

Kod oboljenja koja rezultiraju dugotrajnom vezanošću za krevet postoji velika opasnost od pojave rane koja se medicinskim riječnikom naziva dekubitus. Da bi ga mogli spriječiti, moramo znati što je dekubitus i kako nastaje.

Dekubitus je lokalno oštećenje kože i/ili potkožnog tkiva nastalo zbog sile pritiska, sile tlaka ili trenja, odnosno njihovom kombinacijom, obično iznad istaknute kosti.

To je rana koja nastaje na mjestu stalnog pritiska izbočenih dijelova tijela i podloge.

Najčešće se javlja u slabinskom dijelu, na bokovima, petama, zatiljku, laktovima, lopaticama – dijelovima tijela koji su u direktnom dodiru sa podlogom.

Dekubitus je neugodna i bolna popratna pojava mnogih oboljenja uslijed kojih su oboljele osobe dugotrajno vezane uz krevet.

Dekubitus je komplikacija koja uzrokuje velike probleme, ne samo onima koji su njime pogođeni, već i njima bliskim osobama kao i osoblju. Njega osoba s dekubitusom predstavlja izazov za zdravstvenu uslugu u obliku povećanih troškova.

Većinu dekubitusa moguće je spriječiti ranim prepoznavanjem osoba koje se nalaze u skupini rizika i poduzimanjem selektivnih medicinskih mjera i zdravstvene njege.