Torba za rodilište

U iščekivanju prvog djeteta, slaganje torbe za rodilište može biti pravi napor. Zbunjuju nas nazivi proizvoda koje trebamo spremiti, jer ih do sad nismo koristili i ne znamo što očekivati nakon poroda.

Donosimo detaljnu listu koju smo za Vas složili vođeni iskustvom mladih majki.

Spavaćice

Uglavnom ćete nailaziti na savjete da si spakirate spavaćice, međutim, nigdje ne piše da ne možete spakirati i pidžamu koja se sastoji od hlača i gornjeg dijela. Dakako, za sam porod vam je potrebna spavaćica, ali za kasnije spremite ono u čemu će Vam biti ugodno.

Grudnjak ili potkošulja za dojenje

Nakon poroda ćete vjerojatno pokušati dojiti svoju bebu. U počecima dojenja, kada se tek uspostavlja ponuda i potražnja majčinog mlijeka, mlijeko često curi iz obje dojke dok beba doji. Grudnjak ili potkošulja za dojenje su nježno tkani i ne smetaju dojkama koje su sad iznimno osjetljive, nekad i bolne, a uz jastučiće za dojenje umetnute u praktičan grudnjak, odjeća Vam ostaje suha i čista.

Mrežaste gaćice

Na tržištu postoji dosta vrsta jednokratnih gaćica, međutim, mrežaste su još uvijek najbolje jer su vrlo prozračne i na taj način omogućuju brže zarastanje eventualnih rana (epiziotomija).

Ulošci za rodilje

Nakon poroda, čišćenje maternice (lohije) je intenzivno i potrebni su Vam veliki ulošci. Abri Let Anatomic je izuzetan porodiljni uložak. Mekan je i prozračan, s visokom moći upijanja. Prikladan je za korištenje nakon operacija rodnice i nakon poroda. Ne ometa zarastanje rana, dopušta da koža diše, a posebna visokoupijajuća jezgra pruža optimalnu zaštitu. Anatomski je oblikovan kako bi Vam pružio udobnost tijekom korištenja.
Ne sadrži losione niti parfeme i time je najbolji izbor za prve dane nakon poroda.

Vlažne maramice

Prvi dani nakon poroda mogu biti malo neuredni. Pri ruci imajte vlažne maramice kojima možete obaviti higijenu kad niste u mogućnosti otići pod tuš.

Vlažni wc papir

Nakon poroda će Vam više odgovarati vlažni wc papir koji je gladak, blag za kožu i olakšava čišćenje nakon obavljanja nužde.

Dezinficijens – tekući ili u maramicama

U hrvatskim rodilištima se redovno čiste sobe i sanitarni prostori. Međutim, zbog velikog broja korisnica dobro je dezinficirati toalet prije korištenja.

Wc papir

U rodilištima ga inače ima. Međutim, može se dogoditi i da nestane pa je dobro unaprijed se pripremiti.

Kozmetička torbica

Pripremite četkicu i pastu za zube, putna pakiranja gela za tuširanje i dezodoransa, kremu za ruke, losion za tijelo, balzam za usne te četku za kosu.

Jednokratni podmetači

Korisni su za zaštitu posteljine od eventualnog krvarenja.

Papuče i japanke za tuširanje
Čarape
Čaša
Krema za bradavice
Jastučići za dojenje
Ručnici
Kućni ogrtač
Vrećica u koju ćete izdvojiti nečistu robu
Paket pelena za bebu, najmanja veličina.

U jednu manju torbicu koju ćete ponijeti sa sobom u rađaonu spremite:

 • kekse
 • bočicu vode
 • vodu u spreju
 • trudničku knjižicu ili povijest bolesti
 • uzv knjižicu
 • nalaze krvne grupe i rh faktora
 • vlažne maramice
 • papirnate maramice
 • uložak (link Abri Let)
 • gaćice
 • balzam za usne
 • mali i veliki ručnik
 • mobitel

Doma na vidljivom mjestu ostavite komplet odjeće za izlazak iz bolnice za sebe i za bebu, zajedno sa autosjedalicom.