Torba za rodilište

U iščekivanju prvog djeteta, slaganje torbe za rodilište može biti pravi napor. Zbunjuju nas nazivi proizvoda koje trebamo spremiti, jer ih do sad nismo koristili i ne znamo što očekivati nakon poroda.

Donosimo detaljnu listu koju smo za Vas složili vođeni iskustvom mladih majki.

Spavaćice
Uglavnom ćete nailaziti na savjete da si spakirate spavaćice, međutim, nigdje ne piše da ne možete spakirati i pidžamu koja se sastoji od hlača i gornjeg dijela. Dakako, za sam porod vam je potrebna spavaćica, ali za kasnije spremite ono u čemu će Vam biti ugodno.

Kućni ogrtač

Grudnjak ili potkošulja za dojenje
Nakon poroda ćete vjerojatno pokušati dojiti svoju bebu. U počecima dojenja, kada se tek uspostavlja ponuda i potražnja majčinog mlijeka, mlijeko često curi iz obje dojke dok beba doji. Grudnjak ili potkošulja za dojenje su nježno tkani i ne smetaju dojkama koje su sad iznimno osjetljive, nekad i bolne, a uz jastučiće za dojenje umetnute u praktičan grudnjak, odjeća Vam ostaje suha i čista.

Jastučići za dojenje

Mrežaste gaćice
Na tržištu postoji dosta vrsta jednokratnih gaćica, međutim, mrežaste su još uvijek najbolje jer su vrlo prozračne i na taj način omogućuju brže zarastanje eventualnih rana (epiziotomija).

Ulošci za rodilje
Nakon poroda, čišćenje maternice (lohije) je intenzivno i potrebni su Vam veliki ulošci. Abri-Let Anatomic
je izuzetan porodiljni uložak. Mekan je i prozračan, s visokom moći upijanja. Prikladan je za korištenje nakon operacija rodnice i nakon poroda. Ne ometa zarastanje rana, dopušta da koža diše, a posebna visokoupijajuća jezgra pruža optimalnu zaštitu. Anatomski je oblikovan kako bi Vam pružio udobnost tijekom korištenja.
Ne sadrži losione niti parfeme i time je najbolji izbor za prve dane nakon poroda.

Vlažne maramice
Prvi dani nakon poroda mogu biti malo neuredni. Pri ruci imajte vlažne maramice kojima možete obaviti higijenu kad niste u mogućnosti otići pod tuš.

Dezinficijens – tekući ili u maramicama
U hrvatskim rodilištima se redovno čiste sobe i sanitarni prostori. Međutim, zbog velikog broja korisnica dobro je dezinficirati toalet prije korištenja.

Wc papir
U rodilištima ga inače ima. Međutim, može se dogoditi i da nestane pa je dobro unaprijed se pripremiti.

Kozmetička torbica
Pripremite četkicu i pastu za zube, gel za tuširanje i dezodorans, kremu za ruke, losion za tijelo, balzam za usne te četku za kosu.

Jednokratni podmetači
Korisni su za zaštitu posteljine od eventualnog krvarenja.

Papuče i japanke za tuširanje

Čarape

Čaša

Krema za bradavice

Ručnici

Vrećica u koju ćete izdvojiti nečistu robu

Punjač za mobitel

Paket pelena za bebu, najmanja veličina.

U jednu manju torbicu koju ćete ponijeti sa sobom u rađaonu spremite:

 • kekse
 • bočicu vode
 • vodu u spreju
 • medicinsku i osobnu dokumentaciju (osobna i zdravstvena iskaznica, nalazi pretraga obavljenih tijekom trudnoće, nalazi krvne grupe i Rh faktora)
 • vlažne maramice
 • papirnate maramice
 • porodiljni ulošci Abri-Let Anatomic
 • gaćice
 • balzam za usne
 • mali i veliki ručnik
 • mobitel

Doma na vidljivom mjestu ostavite komplet odjeće za izlazak iz bolnice za sebe i za bebu, zajedno sa autosjedalicom.