Priprema za porod

Što sve napraviti prije odlaska u rodilište

Malo je stvari tako uzbudljivo i istovremeno stresno kao rađanje djeteta. Kako bi taj dan dočekali maksimalno pripremljeni i sa minimum stresa, donosimo vam nekoliko stvari koje bi trebali napraviti prije poroda.

Pripemite autosjedalicu

Zakon o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08), članak 168. Kaže da se u Republici Hrvatskoj sva djeca do 12 godina smiju se prevoziti u vozilu samo ako su pravilno vezana u autosjedalici. Sva se djeca moraju prevoziti isključivo na stražnjem sjedalu, s iznimkom djece do 2 godine starosti, koja se smiju prevoziti na mjestu suvozača, ali samo ako su u autosjedalici postavljenoj suprotno od smjera vožnje te ako to mjesto ima isključene zračne jastuke. Sva djeca do 12 godina moraju koristiti njihovom uzrastu prilagođene autosjedalice, osim ako se prevoze na mjestu na kojem se nalazi pojas u dvije točke vezanja.

Pripremite torbu za rodilište par tjedana prije

SimBex vam nudi pakete za rodilište koji u sebi imaju sve što vam treba u rodilištu. Na našim stranicama pronađite i popis stvari koje trebate spakirati u torbu za rodilište.

Pripremite sve bitne nalaze

  1. rezultati briseva
  2. trudnička knjižica
  3. nalaz određivanja krvne grupe

Ako nemate trudničku knjižicu, ponesite u jednom fasciklu nalaze sa prethodnih pregleda.

Pripremite plan poroda

Pripremite papirologiju ako želite darovati matične stanice.

Isprobajte put do rodilišta

Probajte naći alternativni put za slučaj da u rodilište morate po gužvi.

Osigurajte si pomoć za par tjedana nakon poroda

Divite se super mamama koje sve stignu same bez ičije pomoći? Nemojte. Osigurajte si mamu, baku, svekrvu, susjedu ili plaćenu pomoć par tjedana nakon poroda. Posvetite se samo bebi i svom oporavku, jer su prvi tjedni nakon rođenja najzahtjevniji za roditelje.

Informirajte se

Raspitajte se o najboljim pelenama i vlažnim maramicama za vašu bebu, o najboljem donjem rublju za vas i opskrbite se svim potrebnim higijenskim potrebštinama, kako bi izbjegli česte odlaske u ljekarnu. Popis možete naći na našim stranicama.

Opskrbite se higijenskim potrepštinama

Odaberite najbolje pelene za vašu bebu, vlažne maramice bez alkohola i losiona i kupite veću količinu kako bi izbjegli česte odlaske u ljekarnu ili trgovinu za vrijeme babinja. Uzmite i cinkovu mast za njegu bebine guze, te si pripremite i porodiljne uloške i sapun za intimnu njegu kako biste ubrzali zacijeljivanje i olakšali si period nakon poroda.