Priprema za bolnicu – što ponijeti sa sobom

Ovisno o težini operacije, vrsti operacije, Vašem osobnom zdravstvenom stanju te duljini boravka u bolnici, odaberite ono što bi najviše odgovaralo Vašem boravku u bolnici.

Pidžama

Preporuka je da ponesete sa sobom dvije pidžame, ako je operacija zahtjevnija te ako ostajete u bolnici dulje od dva dana. Također se preporuča da je pidžama na kopčanje, široka i od pamuka. Važno je da ju ne morate oblačiti preko glave, što zna biti naporno i bolno nakon težih operacija.

Udobne čarape bez šavova

Ako niste imali operativan zahvat na stopalima, preporuka je da nosite udobne čarape bez šavova. Nakon operacije je povećana osjetljivost organizma čime svaki šav i svaka smetnja postaje bitna.

Gel za opuštanje mišića

Zbog dugotrajnog ležećeg položaja, neki dijelovi tijela mogu se ukočiti i uzrokovati  dodatnu bol. Gel za cirkulaciju i opuštanje mišića može pomoći u takvim trenutcima. Sadrži ulje mente, eukaliptusa i mentola, te se masiranjem stimulira prokrvljenost kože.  Djeluje kao regulator vlažnosti, te sprječava isušivanje kože, lako se nanosi i ne masti kožu, ne sadrži konzervanse. Redovitom uporabom gela sprječava se nastajanje rana kod ležećih bolesnika.

Šlape

Šlape koje ćete ponijeti ovise o vrsti i težini operacije. Ako ćete se teže kretati zbog boli, bolje je uzeti šlape koje su lagane i zatvorenijeg tipa, a opet je važno da ih možete navući na čim jednostavniji način. Natikače znaju otežavati kretanje, jer se znaju vući po podu, dok šlape koje su zatvorenijeg tipa mogu biti problematične zbog oblačenja. Svakako razmislite o tome kakve ćete šlape nositi prije odlaska u bolnicu.

Natikače za tuširanje

Ponekad je dobro ponijeti sa sobom neke natikače, japanke i sl. (ovisno o Vašim osobnim preferencijama) koje podnose vodu, kako pod tušem ne biste bili bosi. To je osobni izbor i generalno se ovaj tip natikača/šlapa bira zbog vlastitog osjećaja veće higijene.

Ručnici

Ponesite si minimalno dva ručnika, makar je poželjno čak i dva mala uz dva velika. Količina naravno ovisi o duljini boravka u bolnici.

Ogrtač

Nakon tuširanja u bonici ili za šetnju po bolničkim hodnicima, poželjno je imati nešto za ogrnuti se.

Ulje za tuširanje

Ako Vam je dozvoljeno tuširanje, preporuka je koristiti kozmetiku koja je testirana na alergogeni i iritacijski potencijal tj. nježna je za Vašu kožu, koja je osjetljivija u periodu nakon operacije. Ulje za tuširanje i kupanje namijenjeno je osjetljivoj i suhoj koži.  Ne ostavlja nikakav sloj (film) u vodi za kupanje. Sadrži eterična ulja, prirodno ulje jojobe i aloe vere, koji djeluju protuupalno i smiruju crvenu i osjetljivu kožu te vlaži kožu.

Krema za tijelo

Kako bi spriječili isušivanje kože, možete ju zaštititi kremom za njegu tijela. Suhoj koži vraća vlažnost te sadrži glicerin i shea maslac koji omekšava i zaglađuje kožu, te pruža dodatni zaštitni učinak.

Kapa za pranje kose / rukavica za pranje

Ponekad dulji ostanak u bolnici stvara smanjeni osjećaj higijene osobe. Smanjena mogućnost pranja, dugotrajno ležanje, bolovi nakon operacije utječu na raspoloženje osobe. Svaka sitnica može utjecati na povećavanje ugode i brži oporavak osobe. Kapa za pranje kose omogućava pranje kose dok ležite u krevetu, bez vode i bez ikakvih dodataka. Samo prilikom i nakon pranja pripazite na propuh i otvorene prozore. Rukavica za pranje natopljena ugodnim losionom, koji je pH neutralan, održava osjećaj ugode i čistoće dok ležite i nemate mogućnost tuširanja. Rukavica je bez parabena i drugih dodataka te je dermatološki testirana.

Generalno

Prije odlaska u bolnicu zna se dogoditi da pripremimo sve osim onog osnovnog, bilo zbog stresa bilo zbog toga što neke stvari upotrebljavamo i prije samog odlaska u bolnicu. Stoga nemojte zaboraviti slijedeće:

  • četkica
  • pasta
  • češalj
  • punjač za mobitel
  • dozator za lijekove i lijekovi (ako ih koristite)
  • vlastita čaša i žličica (da se osjećate ugodnije)

Podbradak (perivi ili neperivi)

Kod konzumacije hrane ili pića, zna se dogoditi da zbog slabosti nešto prolijemo po sebi ili nam ispadne na pidžamu. Kako ne bismo stalno morali mijenjati pidžame te kako bismo se osjećali sigurnije tokom hranjenja, ponekad je dobro koristiti podbradak (perivi ili jednokratni).

Knjiga / Prijenosni radio sa slušalicama

Nakon operacije osobi često nije ni do čega. Potrebno je vrijeme da se bol smanji te da osoba postane ponovno pokretna, a do tada se generalno samo čeka da vrijeme prođe. Ponekad prijenosni radio sa slušalicama pomaže da se misli na nešto drugo, kada u sobi nema televizije, ako za čitanje knjige nemate snage. Ako je operacija blažeg oblika, a svejedno morate ležati zatvoreni u sobi bez televizije, knjiga dolazi kao olakšanje za brži prolazak vremena.

Madrac ili nadmadrac

Ako će Vaš boravak u bolnici biti duljeg tipa, ili ako imate lošu cirkulaciju, preporuka je iznajmiti madrac ili nadmadrac, koji spriječavaju nastanak rana kod ležećih pacijenata, smanjuju bol te poboljšavaju cirkulaciju i pomažu u bržem oporavku. O Vašem zdravstvenom stanju zavisi hoćete li iznajmiti madrac ili nadmadrac te je najbolje posavjetovati se sa našim stručnim osobljem na besplatan info telefon 0800 206 206.

Jastuk za pete

Ako ne koristite madrac ili nadmadrac za spriječavanje rana nastalih pod pritiskom, svakako je preporuka da rasteretite pete posebnim jastukom oblikovanim za njih pošto su pete najpodložnije nastanku rana kod ležećih pacijenata.