Priprema doma za period nakon operacije

Pošto je vrlo vjerojatno da ćete određeni period nakon operacije provoditi u svojem domu, važno je pripremiti se kako bi Vam taj period prošao čim jednostavnije. Naravno da priprema vlastitog doma ovisi i o tome živite li sami ili ne, hoćete li se uopće moći kretati te koju vrstu operacije ste imali, zato ova uputstva prilagodite svojim potrebama. U nastavku pročitajte na što obratiti pozornost tokom priprema doma za period nakon operacije.

Čistoća

Prvo i osnovno je da spriječite sve mogućnosti infekcije i iritacije te počistite sve što trebate, kako se time ne biste morali baviti određeni period nakon operacije.

Smetnje u pokretljivosti

Pospremite sve što bi Vas moglo smetati u kretanju kroz hodnik i ostatak Vašeg prostora. Bilo da je riječ o cipelama na ulazu, tepihu koji može smetati hodalici (ako ju koristite) ili predstavljati rizik za spoticanje, žicama preko kojih se možete spotaknuti-pobrinite se da Vam ništa ne smeta.

Stepenište

Ako imate više-etažan dom, svakako je preporuka da se ne naprežete prvih dana te, ako postoji mogućnost za to, da ostanete u prizemnom dijelu. Svakako uz to provjerite čvrstoću i stabilnost svih hvatišta za stepenište, pošto ćete se možda nakon operacije više oslanjati na njih.

Noćno svijetlo

Osigurajte si jednostavno noćno svijetlo, kako biste lako stigli do kupaonice po noći. Noćni odlazak na wc vrlo je čest kod operacije mjehura.

Potrebne stvari

Osigurajte laku dostupnost svega što će Vam trebati kada dođete doma nakon operacije. Pregled potrebnih stvari imate ovdje.

Namirnice

Ako živite sami ili znate da ćete u periodu nakon operacije određeno vrijeme biti sami, pripremite si namirnice kako ne biste morali ići do dućana prvih dan-dva. Svakako uzmite u obzir preporuku doktora oko posebne dijete nakon operacije. Najbolje je konzumirati jednostavnu, kuhanu, domaću hranu sa čim manje začina.

Kupaonska sigurnost

Pripremite se za lakše održavanje higijene nakon operacije. Ovisno o vrsti i težini operacije te Vašoj pokretljivosti možete se pripremiti na različite načine. Više pročitajte ovdje.