Što si sve pripremiti za period nakon operacije?

OSNOVNO

Pidžame na kopčanje

Kako biste čim lakše oblačili pidžamu, preporuka je kupiti pamučnu pidžamu na kopčanje. Kod smanjene pokretljivosti nakon određenih operacija te zbog boli u određenom dijelu tijela, teško je oblačiti pidžamu preko glave.

Trenirke i odjeća (koja ne smeta i ne steže)

Ovisno o tome koji dio tijela Vam je zahvaćen operativnim zahvatom, bitno je pripremiti odjeću koja Vam neće smetati u tom području te će Vam pružiti osjećaj ugode i opuštanja.

Šlape

Ovisno o operaciji razmislite o odabiru pogodnih šlapa, posebno ako Vaša operacija zahtijeva određenu vrstu obuće nakon zahvata. Birajte šlape koje su jednostavne za obući i lagane za hodati u njima.

Ogrtač

Ponekad je lakše biti u pidžami i ogrtaču, nego oblačiti trenirke i sl. Može biti toplije (ako je hladniji period) i ugodnije.

Čarape za vene

Čarape za prevenciju i zdravlje vena su zdrav odabir nakon operacije. Zbog malo kretanja pogodno je pomoći svojoj cirkulaciji kako bi nam se tijelo još kvalitetnije regeneriralo.

OČUVANJE ZDRAVLJA

Jastuk za sjedenje

Nakon određenih operacija ili ozljeda trtične kosti, jastuk za sjedenje olakšava period oporavka.

Anatomski jastuk za spavanje

Zdravi san vrlo je bitan za brz oporavak. Tijelo se regenerira najviše dok mi spavamo, stoga je vrlo bitno osigurati udobnost prilikom spavanja. Anatomski jastuk može pomoći u tome.

Madraci, nadmadraci, medicinski krevet

Ako ćete puno vremena provoditi u ležećem položaju važno je da brinete o vlastitoj cirkulaciji, pritisku na određene točke na tijelu te da spriječite mogući nastanak rana pod pritiskom. Razmislite o najmu posebnog madraca ili nadmadraca te medicinskog kreveta i obratite se našem osoblju za dodatni savjet na besplatni info telefon 0800 206 206. Za više informacija kliknite ovdje.

MEDICINSKA POMAGALA

Kolica/Štake i hodalice

U slučaju smanjene pokretljivosti nakon operacije, važno je osigurati si kolica ili hodalice/štake, ovisno o potrebama. Kolica ne morate kupovati, već ih možete iznajmiti. Za više informacija kliknite ovdje ili nam se obratite na naš info telefon 0800 206 206.

Pojas za podržavanje, bandaže i ortoze

Nakon operacija trbušne šupljine, određenih zglobova ili kostiju često su potrebne ortoze ili bandaže. One podržavaju operirano mjesto, pomažu mišićima te olakšavaju period oporavka. Odgovarajuće bandaže i ortoze potražite ovdje ili nas nazovite za savjet na 0800 206 206.

Hvataljke

U slučaju da ne možete dohvatiti potrebne stvari nakon operacije bilo zbog smanjene gibljivosti ili boli koja Vam onemogućava kretanje, hvataljke Vam mogu pomoći i olakšati taj proces.

Dozator za lijekove

Ako trebate konzumirati lijekove nakon operacije, najbolje ih je podijeliti u dozator i na taj način pratiti njihovu konzumaciju.

Pomagala za obavljanje nužde

Kod smanjene pokretljivosti postoji potreba za pomagalima za obavljanje nužde. Patka ili guska služe za uriniranje osobe koja nije u mogućnosti izaći iz kreveta ili ima potrebu za noćnom nuždom pri čemu je odlazak do toaleta otežan. Guska je za osobe muškog spola, a patka za osobe ženskog spola. Postoji i lopata za nuždu i služi za obavljanje velike nužde, također kod ležeće osobe.

Za osobu koja je polupokretna toaletna stolica olakšava čitav proces obavljanja nužde. Stolica se može približiti ležaju osobe, a odvojivi dio se očisti nakon obavljanja nužde.

Njega rane

Iako će Vam u bolnici zbrinuti ranu te će na daljnjim kontrolnim pregledima osigurati kvalitetno zacjeljivanje iste, bilo bi dobro da provjerite ako ipak trebate pripremiti nešto za njegu rane. Bilo da je riječ o zavojima, alkoholu, ljepljivim trakama ili medicinskoj kozmetici, svakako upitajte liječnika kako biste bili spremni na vrijeme.

Pazite se potpune neaktivnosti poslije operacije, pošto je aktivnost vrlo važna za kvalitetan protok cirkulacije u organizmu, ali svakako imajte mjeru i osjetite potrebe vlastitog tijela.

Uz to – za oporavak je bitno zdravo mentalno stanje te čim manje stresa. Vjerujte u svoj brzi oporavak i probajte iskoristiti ovo „slobodno“ vrijeme za uživanje u miru, ako je ikako moguće.