Kako odabrati pravo pomagalo za inkontinenciju

Patite od inkontinencije i niste sigurni koje pomagalo odabrati iz široke palete različitih proizvoda?

Puno je čimbenika koje treba uzeti u obzir pri odabiru pravog pomagala za inkontinenciju, uključujući spol, stil života i vrstu inkontinencije.

Možda niste sigurni jesu li ulošci ili pelene pravo rješenje za vaš stil života?
Ne znate kako pronaći odgovarajuću veličinu pomagala i razinu upijanja?

Dopustite da vam pomognemo.

Vrste inkontinencije

Inkontinencija se može razlikovati po vrsti i uzroku. Osim urinarne inkontinencije postoji i fekalna inkontinencija – nevoljno ispuštanje stolice.
Za različite vrste inkontinencije dostupni su različiti proizvodi.

Razumijevanje vrste, stupnja i uzroka inkontinencije (liječnik vam može pomoći u procjeni) olakšava odabir pravog proizvoda za inkontinenciju.
Liječnik također može utvrditi je li problem trajan ili privremen, koji tretmani mogu riješiti ili ublažiti problem te preporučiti optimalne proizvode za inkontinenciju za svaku pojedinačnu situaciju.

Različiti proizvodi – različite razine upijanja

Vrsta i stupanj inkontinencije važni su čimbenici pri odabiru pravog proizvoda za inkontinenciju.

Prilikom odabira proizvoda korisno je procijeniti gubitak urina (malo, srednje, jako) te uzeti u obzir koliko ste pokretni. Za laku inkontinenciju obično je dovoljan uložak, dok za umjerenu do tešku inkontinenciju mogu biti prikladnije pelene ili pelene gaćice (pants) zbog različite moći upijanja.

Moć upijanja proizvoda opisuje količinu urina koju proizvod za inkontinenciju može upiti i zadržati bez istjecanja.

Odabir je bitan

Odabir najprikladnijeg pomagala ili kombinacije pomagala za zbrinjavanje inkontinencije je individualan i razlikuje se od osobe do osobe. Ponekad je potrebno određeno vrijeme za prilagodbu na novo pomagalo.
Ako vam proizvod ne odgovara (npr. ne pristaje uz tijelo, nije udobno, propušta, ne upija dovoljno ili je mokro) – odaberite drugo.

Pokretljivost i stil života utječu na izbor proizvoda

Pokretljivost i način života važni su čimbenici koje treba uzeti u obzir pri odabiru odgovarajućeg pomagala za inkontinenciju.

Za ljude koji vode aktivan život, ulošci i pelene gaćice često su dobar izbor jer ih je lako samostalno promijeniti. Dostupni su u nekoliko veličina i s različitom moći upijanja kako bi se prilagodili svakoj osobi.

Starijim korisnicima, invalidima ili pacijentima koji su vezani za krevet, češće je potrebna pomoć pri promjeni proizvoda za inkontinenciju, što treba uzeti u obzir prilikom odabira.

Pronalaženje prave veličine proizvoda

Ulošci

Ulošci su vrlo čest odabir pokretnih i aktivnih osoba.

Za optimalni odabir uložaka bitno je procijeniti gubitak urina kako bi odabrali uložak koji će tu količinu u potpunosti zadržati i osigurati potpunu suhoću u dodiru s kožom. Ulošci s manjom moći upijanja koriste se kod lake inkontinencije, a ulošci s većom moći upijanja se koriste kod srednje ili teške inkontinencije. Uložak se mijenja po potrebi ili svaka 3-4 sata. Noću, s obzirom na spavanje, može se upotrebljavati do 8 sati.

Pelene

Pelene su vrlo čest izbor za sigurno zbrinjavanje težih oblika inkontinencije i najčešći oblik zbrinjavanja inkontinencije nepokretnih osoba. Korisnik se u peleni mora osjećati udobno, ona ne smije biti premala ili prevelika i mora dobro pristajati uz tijelo kako bi osigurala zaštitu od curenja.

Odgovarajuća veličina može se utvrditi mjerenjem obujma kukova i struka (u području pupka), pri čemu se kao ispravni podatak uzima veći broj ove dvije mjere. Pelene se mijenjaju po potrebi i prema individualnom pristupu njege. Naše pelene imaju indikator vlažnosti koji pokazuje koliki je kapacitet upijanja pomagala iskorišten.

Koža i inkontinencija

Koža je vrlo osjetljiva na vlagu i urin. Kao rezultat toga, osobe s inkontinencijom izložene su većem riziku od kožnih problema. Korištenje posebnih proizvoda za njegu kože pomaže u zaštiti i njezi kože. Osim toga, važno je odabrati pomagalo za inkontinenciju koje brzo upija urin i održava suhoću površine koja je u kontaktu s kožom.

Kako ostvariti pravo na besplatno pomagalo

Pravo na besplatna pomagala za inkontinenciju možete ostvariti, ako ste osigurani putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), na osnovu propisane medicinske indikacije za svako pojedino pomagalo. Vaš izabrani liječnik, na temelju Vaših medicinskih indikacija i individualnih potreba za najbolje zbrinjavanje inkontinencije, može Vam propisati pomagala ili kombinaciju pomagala. Ovdje se nalazi popis svih dostupnih pomagala za zbrinjavanje inkontinencije na koje možete ostvariti pravo na teret sredstava HZZO-a.

Obratite nam se za savjet putem besplatnog info telefona 0800 206 206.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
© 2024 SimBex. Sva prava pridržana.
SimBex