Kada krenu one prave ljetne vrućine, svi se želimo rashladiti! Uz ove super jednostavne i zdrave opcije sladoleda vaše se dijete može sigurno ohladiti, a najbolji dio? Veoma je lako napraviti!
Nema ništa bolje nego rashladiti se sladoledom na ljetnim vrućinama (ili s par sladoleda…:)). Ali svi ti primamljivi i šareni sladoledi u supermarketima puni su dodanog šećera, što nije dobro za mlade zubiće.
Super jednostavan način da napravite zdrav i osvježavajući međuobrok za svoje dijete je da umočite voće u tamnu čokoladu i zamrznete ga – baš poput ovih sladoleda od banane i lubenice.
Sladoledi od banane i lubenice
Zaista je jednostavno i lako napraviti ovaj osvježavajući međuobrok od banane i lubenice – potrebno vam je samo nekoliko sastojaka.
Za izradu ovih zdravih sladoleda trebat će vam:
– Lubenica
– Banane
– Štapići za sladoled
– Tamna čokolada
Evo kako:
1. Lubenicu narežite na manje komade i nožem izbušite koru kako biste napravili mjesta za štapić za sladoled.
2. Banane ogulite i prepolovite.
3. Umetnite štapiće sladoleda u voće i stavite ih u zamrzivač na 30 minuta.
4. Narežite i otopite čokoladu.
5. Izvadite voće iz zamrzivača i umočite ga u otopljenu čokoladu.
6. Ponovno zamrznite voće dok se čokolada ne stegne – otprilike 30 minuta.
7. Poslužite odmah. Spremite ostatke (ako ih uopće bude :)) u hermetički zatvorenu posudu u zamrzivač do tjedan dana.
BONUS IDEJE: Kako koristiti majčino mlijeko u sladoledu
Za mlađe bebe koje još uvijek doje, dobra ideja po ljeti može biti napraviti sladoled od majčinog mlijeka ; lakše je nego što mislite i potpuno sigurno!
Za ideje kako to učiniti pročitajte dalje:
Sladoled od čistog majčinog mlijeka
Ako vaša beba još uvijek isključivo doji, možete zamrznuti svoje majčino mlijeko izravno u kalupe za sladoled za osvježavajući obrok za svoju bebu. Postoji mnogo različitih vrsta kalupa za sladoled, a neki od njih imaju posebne ručke za bebe, savršene za lakše držanje. Možete čak nabaviti kalupe koji su u obliku dude, ali šuplji i s rupama koje omogućuju prolazak majčinog mlijeka, smoothia, kašice itd.. Ovo je također sjajan trik za bebe kojima niču zubi!
Sladoled s majčinim mlijekom i voćem (za bebe iznad 6 mj.)
Ako ste započeli dohranu krutom hranom sa svojom bebom i ona je počela jesti druge vrste hrane osim majčinog mlijeka, možete pomiješati svoje majčino mlijeko s voćem, pa čak i povrćem u blenderu i zamrznuti tako dobivenu smjesu u kalupe – koristite npr bananu, različito bobičasto voće, avokado, krušku, i sl. Komadići voća mogu predstavljati opasnost od gušenja, pa svakako izblendajte smjesu dok ne postane potpuno glatka prije zamrzavanja.
Sladoled od majčinog mlijeka s dodatnim okusima (za bebe iznad 6 mj.)
Za izradu ovog sladoleda možete koristiti mješavinu majčinog mlijeka, banana i možda malo dodanog okusa cimeta ili vanilije. Također možete dodati malo šećera i soli (šećer i sol koristite samo za bebe iznad godine dana), ali ako želite u potpunosti izbjeći šećer, zrele banane bi trebale biti dovoljno slatke da zadovolje vašu bebu.
Opcija 1:
Zamrznite banane i tako zamrznute izblendajte zajedno s majčinim mlijekom i aromama dok ne dobijete teksturu glatku poput sladoleda. Poslužite odmah 🙂
Opcija 2:
Izblendajte banane, majčino mlijeko i začine te pretočite cijelu smjesu u posudu i zamrznite u zamrzivaču. Poslužite kad je smjesa dovoljno hladna 🙂