Znakovi da je vaše dijete spremno za odlazak na toalet

Kako znati je li vaše dijete spremno za odlazak na toalet

Korištenje toaleta neizbježan je dio puta vašeg mališana od male bebe do samostalnog djeteta. Ali kako znati je li vaše dijete spremno? Na koje znakove treba obratiti pozornost?

U nastavku vam donosimo popis znakova koji mogu pokazati da je vaše dijete spremno za odlazak na toalet.

Općenito, djeca su spremna za odlazak na toalet između 18 i 24 mjeseca. Međutim, neka su djeca spremna ranije, dok druga tek nakon trećeg rođendana – i to je sasvim normalno! Odlazak na toalet nije utrka, važno je kada je vaše dijete fizički i psihički spremno za učenje.

Možda sjedite i pitate se: “Mislim da je moje dijete spremno, ali kako mogu sa sigurnošću znati je li ovo pravi trenutak?” Pa, postoje neki znakovi na koje možete obratiti pozornost.

Početni pokazatelji spremnosti djeteta za odlazak na toalet

Prvo, postoje neki osnovni fizički pokazatelji prije nego što vaše dijete bude spremno za odlazak na toalet, a to su:

  • Pelena vašeg djeteta duže vrijeme ostaje suha. U idealnom slučaju, trebalo bi proći 2-3 sata između promjena pelena. U protivnom, ako pelena nije suha dulje vrijeme, stalni odlasci na toalet mogu postati smetnja i vaše bi dijete moglo stvoriti averziju.
  • Vaše dijete ima redovitu stolicu. Redoviti raspored stolice bi vam mogao olakšati učenje. Ako je to najčešće ujutro, u jutarnju rutinu pokušajte uvrstiti odlazak na toalet.
  • Vaše dijete može samo povlačiti svoje hlačice (i/ili pelene). Pelene gaćice mogu biti praktično rješenje za ovaj korak. Važno je da vaše dijete zaista može ići samo na toalet, nakon što osvijesti osjećaj kada stvarno treba ići. Važni su strpljenje i sposobnost svlačenja.
  • Vaše dijete može samo doći do toaleta. Ako koristite tutu postavljenu na pod, ovaj bi korak trebao biti jednostavan. No, ako ste se odlučili za dječje sjedalo za WC školjku, osigurajte stepenicu koja ide do WC daske, ako ste uvjereni da je vaše dijete može savladati.

Osim ovih fizičkih znakova razvoja, postoje i drugi znakovi na koje treba obratiti pozornost. Ovo također pokazuje spremnost vašeg djeteta za odlazak na toalet, a oni su:

  • Zainteresiranost za proces. Ako vaše dijete počne slijediti vas ili druge članove obitelji u kupaonicu i pokazuje zanimanje za upotrebom toaleta, postavlja pitanja o procesu itd., to je dobar znak da je vaše dijete spremno samo isprobati korištenje toaleta.
  • Vaše dijete može razumjeti i verbalizirati. Vaše dijete može razumjeti i izgovoriti rečenice poput “Idem kakati” ili “Moram piškiti”, a možda čak i postavljati zanimljiva pitanja o tome.
  • Vaše dijete pokušava svući prljavu pelenu. Ako vaše dijete počne pokazivati ​​nelagodu ili gađenje prema mokrim ili prljavim pelenama i želi da ga se odmah presvuče, to je dobar znak da ga počnete učiti na toalet, jer mu je vlastiti osjećaj čistoće postao važan.
  • Skriva se tijekom obavljanja nužde. Ako se vaše dijete počne skrivati ​​i tražiti privatnost, to znači da je naučilo prepoznati osjećaj velike nužde te je primijetilo da odrasli to rade nasamo, kopirajući njihovo ponašanje.

Kada je riječ o odluci jeste li spremni početi učiti svoje dijete o odlasku na toalet, imajte na umu da bez fizičke i mentalne spremnosti, uvježbavanje na toalet može postati frustrirajući i neuspješan proces. Najvažnije je ne žuriti – ako želite da odlazak na toalet bude uspješan, vaše dijete mora biti spremno za to.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
© 2024 SimBex. Sva prava pridržana.
SimBex