Vrste problema

Paučinaste vene

Paučinaste vene su male crvene ili plavkaste vene ispod površine kože promjera 1 mm, dužine od nekoliko mm do nekoliko cm. Paučinaste vene ne predstavljaju bolest nego uglavnom estetski i kozmetički problem koji se može riješiti nizom tretmana. Međutim, mogu biti i znak da su dubinske vene proširene.

Varikozne vene

Varikozne vene su proširene vene ispod površine kože promjera 3mm ili više. Nastaju uslijed proširenja vena, kada se venski zalisci ne mogu do kraja zatvoriti i krv se nakuplja u venama. U usporedbi sa bezopasnim paučinastim venama, proširene vene su ozbiljno stanje i ako se na liječi može imati ozbiljne posljedice poput upale vena, kronične venske insuficijencije, tromboze i dr.

Stoga je važno na vrijeme reagirati pravilnom terapijom, iako je prevencija najbolje i najučinkovitije riješenje.

Tromboza

Tromboza je najčešća vaskularna bolest. Tromb je krvni ugrušak koji nastaje na stjenci vena i stvara smetnje u protoku krvi, venski zalisci popuštaju i krv se nakuplja u veni. Ugrušci se najčešće javljaju u dubokim venama noge i zdjelice. Očituju se kroz iznenadnu bol u listovima, oticanje ili osjećaj težine u nogama. Kod sumnje na trombozu važno je brzo reagirati i posjetiti liječnika, jer se tromb može odvojiti od stijenke vene i izazvati plućnu emboliju. Rizični faktori za nastanak tromboze su dugotrajno sjedenje, pogotovo na putovanjima (prekooceanski letovi), proširene vene, operacije ili porod.

Plućna embolija

Plućna embolija nastaje kada se tromb odvoji od stijenke krvne žile, krvotokom dospije u pluća i smanji  opskrbu tijela kisikom. U nekim slučajevima plućna embolija može biti smrtonosna. Zbog toga je ključno posjetiti liječnika kod pojave prvih simptoma.

Upala vena (flebitis)

Česta komplikacija proširenih vena je upala vene. Znakovi upale su crvenilo i toplina duž upaljene vene što je vidljivo na površini kože i često je popraćeno oteklinom. Upala se mora odmah liječiti, inače se može proširiti na duboke vene i uzrokovati tromb.

Rane na nogama

U proširenim venama se nakuplja krv, što smanjuje opskrbu kisikom okolnih tkiva. To može uzrokovati odumiranje tkiva (nekrozu) i stvaranje otvorenih rana na nogama.