Određivanje mjera za kompresivnu terapiju

Dok se kod preventivnih čarapa veličina određuje konfekcijskim brojem, kod kompresivnih čarapa to nije slučaj. Ovisno o stanju vena, primjenjuje se različita kompresivna terapija.

Ne postoji univerzalna veličina kompresivne čarape za vene. Za svaku osobu je potrebno izmjeriti opseg ekstremiteta na određenim mjestima te odrediti veličinu. Čarapa ne smije biti prevelika niti premala. Samo pravilno određena veličina garantira uspješan tretman.

Možete se samostalno izmjeriti ili nas posjetiti u Sanitetskoj kući SimBex kako bi Vas naše stručno osoblje izmjerilo. Mjerenje je najbolje odraditi odmah ujutro nakon dizanja  iz kreveta. Kompresivna čarapa se oblači odmah nakon buđenja ujutro, dok se vene još nisu napunile, kako bi se odmah osigurala učinkovita venska cirkulacija.

Određivanje mjera za kompresivnu terapiju

Kompresivna čarapa ima najveći pritisak u predjelu gležnja i manji pritisak na bedru. To omogućuje da krv teče brže i učinkovitije do srca. Dolaze u raznim dužinama; dokoljenke, kratke nogavice, duge nogavice (butnjače, smaostojeće), hulahopke itd.

Kompresivne čarape dijelimo u 4 kompresivne klase, ovisno o jačini pasivnog pritiska (pritisak koji vrše u stanju mirovanja na gležnju).

Učinkovitost kompresivne čarape ovisi o kompresivnoj klasi i o materijalu izrade.

Kompresivna klasa Kompresivna klasa Kompresija u kPa Kompresija u mmHg
1 Lagana kompresija 2,4-2,8 18-21
2 Srednja kompresija 3,1-4,3 23-32
3 Jaka kompresija 4,5-6,1 34-46
4 Vrlo jaka kompresija 6,5 i više 49 i više

Po mjerama vidimo može li se pacijentu dati standardni proizvod ili je potrebno izraditi čarapu po mjeri, o čemu će savjet dati stručni djelatnik u prodaji. U slučaju oštećenja ili bolesti vena kompresivnu klasu i dužinu čarape određuje liječnik sukladno dijagnozi i lokaciji oštećenja vena.