Zdrave navike za zdrav mozak

SimBex Akademija - Zdrave navike za zdrav mozak
Zdrave navike za zdrav mozak

Pridružite nam se na novom predavanju SimBex Akademije u kojem pričamo o našem utjecaju na zdravlje mozga! Mozak je središnje računalo našeg tijela – najsavršeniji organ koji koordinira sva zbivanja u našem organizmu, jedini organ kojeg ne možemo zamijeniti. Stoga brinimo o njemu, pomažimo mu da bude zdrav i uredno nas služi tijekom čitavog života.

Ključevi za očuvanje zdravlja mozga u našim su rukama: zdrava prehrana (mediteranska prehrana), redovita tjelesna aktivnost, nošenje sa stresom u svakodnevnom životu ,vježbe moždanih funkcija, tzv. „brain fitness“,  dovoljno sna i stalna komunikacija (socijalna uključenost), da spomenemo samo neke. Posljednjih se godina mnogo govori o vrijednosti mediteranske prehrane za zdravlje; posebno u prevenciji moždano-žilnih i srčanih bolesti, a također i Alzheimerove bolesti. Rezultati kliničkih pokusa na velikom broju ispitanika objavljeni u eminentnim časopisima to nedvojbeno dokazuju.

Rezultati istraživanja

Studije su pokazale da: kombinacija intervencija u životnom stilu –uvođenje redovite tjelesne aktivnosti, preporučena prehrana, prestanak pušenja, tehnike opuštanja i vježbe kognitivnih funkcija, posebno ako se počnu primjenjivati već u srednjoj životnoj dobi, mogu značajno smanjiti rizik propadanja moždanih funkcija.Redovita tjelesna aktivnost neophodna je za uredno funkcioniranje čitavog organizma, a posebno mozga. S obzirom da se na taj način podiže razina neurotrofina  BDNF-a (Brain derived neurotrophic factor), koji je ključan za koncentraciju, pamćenje i učenje.

Stres je teško definirati, za nekoga je određena situacija stres, a za drugoga samo poticaj. U svakom slučaju, svima je poželjno što manje stresa u našem životu. Da bi mozak uredno funkcionirao, potrebni su mu stalni poticaji, novi zadaci, učenje novih znanja, jer rutina svakodnevnice „ubija“  svježinu moždanih funkcija. Ti poticaji mogu biti nešto sasvim jednostavno, da se dešnjak potpiše lijevom rukom, ili zakopča gumbe lijevom rukom…

Prije svega, najvažniji je stav prema životu. Treba imati povjerenja u vlastite snage, u mogućnost rješavanja bilo kakvih radnih, emocionalnih, društvenih ili drugih problema. Tajna uspjeha naših akcija i čitavog našeg života je baš u našem stavu.  Ako je on pozitivan, pun povjerenja, entuzijazma i volje – onda će i naš život biti takav – pun entuzijazma, energije, veselja i sreće. U takvoj klimi punoj pozitivnih vibracija nema mjesta za bolest, loše raspoloženje ili nesreću. A hoćemo li misliti pozitivno, ovisi o nama samima!

Predavač

Akademkinja Vida Demarin diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalizirala je neuropsihijatriju u KB Sestre Milosrdnice te je stekla naziv primarius. Magistarski rad obranila je na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu, a doktorsku disertaciju  na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavala se u vodećim svjetskim klinikama; Hopital de la Salpetriere u Parizu, Guy’s Teaching Hospital u Londonu, Kantonspittal u Baselu i dr. Znanstveni je savjetnik i redoviti  profesor u trajnom zvanju Sveučilišta u Zagrebu.
Osnovno područje njenog djelovanja

Osnovno područje njenog djelovanja je proučavanje neuroplastičnosti mozga; krvožilnih poremećaja u neurologiji, neurodegenerativnih bolesti (Parkinsonova bolest), moždane autoregulacije, glavobolje i drugih bolnih stanja, kognitivnih poremećaja, poremećaja svijesti i multiple skleroze. Jedan je od osnivača neinvazivne ultrazvučne dopler dijagnostike u procjeni moždane cirkulacije u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe.  Voditelj je mnoštva programa zbrinjavanja cerebrovaskularnih bolesti i moždanog udara tijekom zadnjih desetljeća, kao i preventivnih programa sa svrhom unapređenja i očuvanja zdravlja mozga i poboljšanja kvalitete života. Bila je predstojnica Klinike za neurologiju KBC «Sestre milosrdnice» 1994 – 2011. godine, kada je osnovala dva referentna centra Ministarstva zdravlja – Referentni centar za neurovaskularne poremećaje i Referentni centar za glavobolju,  a zatim je bila medicinski ravnatelj Poliklinike Aviva do 2015. Predsjednica je Međunarodnog instituta za zdravlje mozga od 2015. godine.

Objavila je preko tisuću radova u domaćim i međunarodnim časopisima, s preko 6500 citata u Web of Science, te 96 knjiga i  nastavnih tekstova. Organizirala je i sudjelovala je na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim simpozijima, seminarima, konferencijama i kongresima i održala niz pozvanih predavanja.
Članica je uredničkih odbora i recenzent u više domaćih i međunarodnih časopisa.
 

Nagrade i priznanja
Dobila je više nagrada i priznanja, a 2017. godine je nagrađena Državnom nagradom za životno djelo za cjelokupni znanstvenoistraživački rad u području biomedicine i zdravstva. Svojim znanstvenim i stručnim radom značajno je utjecala na razvoj neuroznanosti kod nas i u svijetu, afirmirala se u zemlji i inozemstvu i uspostavila plodnu suradnju s najprestižnijim institucijama u svijetu.

Lokacija i vrijeme

10.02.2022. od 18:00 h online.

Javite nam se na besplatan broj 0800 206 206 ili mail do 15 h na dan predavanja kako bi Vam poslali pozivnicu na predavanje. U predavanju može sudjelovati prvih 100 koji se priključe. Trajanje predavanja je 60 min uz mogućnost postavljanja pitanja pismeno (putem chata) još 15min.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
© 2024 SimBex. Sva prava pridržana.
SimBex