Urinarna inkontinencija i menopauza

inkontinencija i menopauza

Žene mogu patiti od problema s mjehurom u bilo kojoj dobi. Međutim, nakon navršenih 40 godina, više žena je podložno gubitku kontrole nad mokraćnim mjehurom.

Dok mlađe žene također doživljavaju povremene slučajeve inkontinencije tijekom trudnoće, nakon poroda, a ponekad čak i tijekom spolnog odnosa, u menopauzi se još češće događaju nevoljna ispuštanja mokraće.

Što uzrokuje inkontinenciju tijekom menopauze?

Žensko tijelo prolazi kroz brojne promjene tijekom menopauze, a jedna od njih je smanjena proizvodnja estrogena. Smanjenje količine estrogena uzrokuje slabljenje mišića zdjeličnog dna i stanjivanje ovojnice mokraćne cijevi. Također, gubi se elasticitet mokraćnog mjehura, što dovodi do sporije reakcije u zadržavanju mokraće.

Infekcije, prethodne trudnoće, oštećenje živaca, srčani problemi i određeni lijekovi mogu utjecati na pojavu inkontinencije. Način života i navike kao što su pijenje alkohola i kofeina, prekomjerna tjelesna težina ili konzumacija začinjene hrane mogu utjecati na inkontinenciju.

Problemi mokraćnog mjehura tijekom i nakon menopauze

Stresna inkontinencija jedna je od najčešćih vrsta problema mokraćnog mjehura. Često poznata kao „inkontinencija tijekom vježbanja“, stresna inkontinencija općenito je uzrokovana oslabljenim mišićima zdjeličnog dna.

Urgentna inkontinencija je vrsta inkontinencije kod koje se javlja iznenadni i neodgodivi nagon za mokrenjem. Urgentna inkontinencija ponekad je uzrokovana živčanim poremećajima, a na nju također mogu utjecati stres, lijekovi i pretjerana konzumacija alkohola.

Nokturija je potreba za mokrenjem nekoliko puta tijekom noći.

Totalna inkontinencija odnosi se na curenje urina gotovo cijelo vrijeme bez upozorenja. Iako je ova vrsta inkontinencije neuobičajena, uzrokovana je abnormalnostima u mokraćnom sustavu koje mogu biti urođene ili se pojaviti kao rezultat poroda, određenih bolesti živčanog sustava ili kirurških zahvata i drugih medicinskih tretmana.

Savjeti za nošenje s inkontinencijom tijekom menopauze

Ovisno o vrsti inkontinencije, vaš liječnik može preporučiti nekoliko vrsta tretmana. Razgovor s liječnikom je ključan kako bi se pronašlo najbolje individualno rješenje za ženu uzimajući u obzir njezin način života, povijest bolesti i trenutne zdravstvene probleme.

  1. Vježbe za jačanje mišića zdjeličnog dna mogu ublažiti pojavu stresne inkontinencije.
  2. Nošenje pomagala za inkontinenciju zaštitit će vas od iznenadnog curenja i olakšati sve dnevne aktivnosti.
  3. Liječnik vam može dati upute za korištenje lijekova:
    – u slučaju da je uzrok inkontinencije infekcija
    – u slučaju abnormalnih kontrakcija mokraćnog mjehura
    – u slučaju hormonskih poremećaja
  4. U težim slučajevima može biti potrebna operacija ili električna stimulacija mišića zdjeličnog dna.

U SimBexu nudimo savjete i pomagala vrhunske kvalitete za sve oblike inkontinencije.

Obratite nam se s povjerenjem na besplatni broj telefona na 0800 206 206 ili info@simbex.hr.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
© 2024 SimBex. Sva prava pridržana.
SimBex