Sveta Lucija

sveta Lucija

Sveta Lucija uvijek se slavi 13. prosinca, što je prema julijanskom kalendaru bio datum zimskog solsticija. Njezin se dan smatra festivalom svjetla u mračnim zimskim mjesecima, nešto s čim su se poistovijetile skandinavske zemlje, gdje se i danas prakticiraju neke vrlo posebne tradicije.

Prava Sveta Lucija bila je žena rođena u Sirakuzi na Siciliji oko 300. godine nove ere. Prema većini izvještaja o njezinu životu, bila je pobožna kršćanka i pretrpjela je mučeničku smrt kada je odbila odreći se svoje vjere i djevičanstva radi braka . Ona je službena zaštitnica Sirakuze i njezin se dan slavi na mnogo različitih načina diljem Italije i drugih katoličkih zemalja.

Ideja svjetla u mračnim mjesecima u Skandinaviji postavila je temelje tradicijama koje vidimo danas. Proslave dana svete Lucije u Švedskoj su posebno jake; tamo svaki grad bira Luciju-mladu. Parade za Dan svete Lucije također su vrlo česte i u Švedskoj i u Danskoj; Lucija-nevjesta predvodi paradu u bijeloj halji i kruni od zimzelenog bilja s upaljenim svijećama na glavi. Ostali bijelo odjeveni sudionici polagano hodaju sa svojim svijećama u rukama iza mladenke, a povorka pjeva psalme u slavu Svete Lucije. Običaj povorke za Svetu Luciju sastavni je dio proslave Božića, posebno u vrtićima i školama, gdje djeca sa svojim svjetlima lutaju zamračenim hodnicima, pjevajući i za Svetu Luciju i za svjetlo u tami. Možda ćete pomisliti “mala djeca sa zapaljenim svijećama u rukama i kosi?!”, ali ne brinite – ovih dana, naravno, koriste električna svjetla iz sigurnosnih razloga.