Ovulacija

Mogućnost začeća je najveća dan-dva nakon ovulacije. Ovulacija se javlja obično oko 14 dana nakon prvog dana vaše posljednje menstruacije.

Jajna stanica može preživjeti 12-24 sata nakon otpuštanja iz jajnika. Da bi došlo do trudnoće, spermij mora oploditi jajnu stanicu u tom periodu. Spermij može u maternici preživjeti i do 7 dana, stoga je dobro imati spolne odnose svakih nekoliko dana kako bi u jajovodu uvijek bilo spermija koji mogu ‘pričekati’ jajnu stanicu.

Znači, najplodniji dani u ciklusu žene su 5 dana prije ovulacije i sam dan ovulacije.

Na internetu postoji mnogo kalkulatora plodnih dana, ali najplodnije dane možete odrediti i promatrajući svoje tijelo. Neke od promjena koje najavljuju skoru ovulaciju su:

 • Promjene u cervikalnoj sluzi
  Nakon menstruacije cervikalna sluz se mijenja zbog porasta razine estrogena u tijelu. Ona se mijenja u teksturi, količini i izgledu. U plodnim danima je obično izgleda bjelanjka, gotovo prozirna i elastična, kako bi pomogla spermijima na putu prema jajovodu.
 • Bol
  Gotovo petina žena ovulaciju može osjetiti. Najčešće ju osjete kao bol u donjem dijelu trbuha ili bol u leđima. To može trajati od nekoliko minuta do nekoliko dana.
 • Pojačan seksualni nagon
  Nije neobično da se žene za vrijeme ovulacije osjećaju i izgledaju bolje, tjelesni miris im je ugodniji i raste im seksualna želja.
  Žena otpusti jednu zrelu jajnu stanicu mjesečno, dok muškarac proizvede milijune spermija. U jednoj ejakulaciji muškarac otpusti i do 40 milijuna spermija, od kojih će samo jedan oploditi jajnu stanicu.