Boravak u bolnici nakon poroda – babinje

Odradili ste ono što ste smatrali najzahtjevnijim dijelom- porod. Slijedi vam nekoliko dana oporavka u bolnici. Novopečene mame se oporavljaju na odjelu babinjača.

Da se ne lažemo, ti prvi dani nakon poroda su fizički i psihički vrlo zahtjevni i dobra priprema Vam može uvelike olakšati. Vrlo vjerojatno ćete iskusiti bol u vaginalnom području, bez obzira na to je li vam urađena epiziotomija ili ne.

U hrvatskim bolnicama praksa je da dva sata nakon poroda ostanete u rađaoni ili u predrađaoni (ovisno o gužvi u rađaoni) na promatranju i, ako je porod protekao bez komplikacija, Vaša beba može biti s vama. Prvi podoj je jako bitan i već par kapi kolostruma će vašoj bebi dati potrebne kalorije i pomoći joj u izgradnji imuniteta. Taj kontakt kožom na kožu pomoći će vam da se povežete sa svojom bebom i potiče rad hormona koji utječu na stvaranje mlijeka.

Nakon toga se beba odnosi u sobu za bebe gdje će ju obući u odjeću i umotati ju u jastučić za lakše nošenje.

Kada prođu dva sata, premjestit će Vas u Vašu sobu. Obično se rodilju odvede pod tuš, ali ako se ne osjećate dobro, recite to medicinskim sestrama i one će naći drugo riješenje za Vas i pomoći Vam sa tuširanjem kada budete mogli stajati. Ako je potrebno, medicinska sestra će Vam pomoći da stavite uložak u gaćice nakon poroda, obućete čistu spavaćicu i smjestite se u krevet. Imajte pri ruci slatkog soka i keksa, nešto što će vam brzo povisiti šećer. Pijte dosta tekućine, pokušajte jesti da brzo povratite snagu i energiju.

Dva puta dnevno medicinska sestra će vam mjeriti tjelesnu temperaturu. U nekim rodilištima podijele toplomjere rodiljama da same izmjere tjelesnu temperaturu, a neka rodilišta imaju brzi digitalni toplomjer.

U jutarnjoj viziti liječnik će pregledati ranu od epiziotomije (ako je rez rađen), a pritiskom na maternicu pregledati smanjuje li se maternica očekivanim tempom. Liječnik će vas pitati kako se osjećate, pa svaku sumnju ili neočekivanu bol podijelite s njim.

Maternica se i nakon poroda steže kako bi se vratila u svoju normalnu veličinu, što može biti bolno i podsjećati na trudove. To je posebno izraženo za vrijeme dojenja ili uzimanja lijekova za zaustavljanje krvarenja. Konzultirajte odjelnog liječnika o uzimanju analgetika, ako bol postane prejaka. To vrijedi i za bol od epiziotomije. U posebnom dijelu pročitajte više o tretmanu epiziotomije.

Dan ili dva nakon poroda javlja se pojačana proizvodnja mlijeka u grudima rodilje što može uzrokovati bol i neugodu. Često stavljanje bebe na prsa ili izdajanje kad grudi postanu jako bolne i napete može pomoći u spriječavanju boli i eventualnih upala. Topli tuš će pomoći u širenju mliječnih kanalića i lakšem otpuštanju mlijeka.

U rodilište nosite uloške i jednokratne mrežate gaćice.

U Sanitetskoj kući SimBex ćete naći uloške Abena Maternity Pad uloške posebno dizajnirane za rodilje, jer su prozračni i mekani te ne nadražuju kožu. U kombinaciji sa Abri Net mrežastim gaćama čine idealnu zaštitu i omogućavaju brže cijeljenje tkiva nakon poroda.

Rodilišta često zbog nedostatka sredstava na krevetima imaju zaštitu za madrace u obliku običnog najlona koji je tvrd, neugodan i bučan. Bez obzira na velike porodiljne uloške, može se dogoditi slučajno istjecanje tekućine pa zaštitite krevet i posteljinu jednokratnim podmetačima Abri Soft. Ponesite par komada sa sobom u rodilište i stavite na krevet. Puno su ugodniji za ležanje, a štitit će posteljinu na krevetu. Ako se zaprljaju, lako ćete ih zamijeniti. Kasnije su idealna podloga za previjanje bebe ili podmetač za kadicu.

Za lakšu higijenu nakon toaleta, nosite sa sobom vlažni wc papir. Mjesta za odlaganje stvari u rodilištu je malo, ponesite putna pakiranja kozmetike. Uzmite u obzir da je u rodilištima zrak suh i posteljina dosta gruba, stoga imajte pri ruci hidratantnu kremu SkinCare Ointment i vodu. U Sanitetskoj kući SimBex možete kupiti ulje za tuširanje, intenzivne njegujuće kreme, balzam za usne, gel za intimnu njegu. Sva navedena kozmetika ima eko certifikat norveškog labuda, što znači da je kozmetika proizvedena po najvišim ekološkim normama i dermatološki je testirana.

Ovisno o mogućnostima rodilišta i Vas samih, beba će boraviti s vama cijelo vrijeme, što se popularno zove ‘rooming in’. Rodilišta koja nemaju uvjete za zajednički boravak majke i bebe, imaju posebnu sobu za bebe gdje one borave, a osoblje rodilišta ih više puta dnevno donosi majkama na podoje.

Nakon poroda bez komplikacija očekuje se da ćete u bolnici provesti dva do tri dana. Dan kad vas zaprime u bolnicu je nulti dan, treći dan možete očekivati odlazak doma. Nakon carskog reza rodilje se otpušta iz bolnice četvrti ili peti dan.

Duži boravak zbog određenih komplikacija određuje se rijetko, manje od 5% rodilja će ostati u bolnici duže od predviđenog. Razlozi zbog kojih se boravak u bolnici može produžiti su:

  • Žutica
  • Infekcije
  • Respiratorne poteškoće
  • Neki urođeni deformiteti koji zahtjevaju kiruršku obradu
  • Problemi sa prehranom bebe (ako pada na težini više od očekivanog)

Nakon poroda će vam trebati puno energije i tekućine, pa ne bi bilo loše da imate sa sobom nešto što će vam popuniti vrijeme i želudac između glavnih obroka. Voće i zobeni keksi ili samo jogurt uz mnoštvo tekućine su poželjan i dobrodošao međuobrok. Bitno je da uzimate vlaknastu hranu, kako bi održali rad crijeva i olakšali si nuždu tih prvih dana nakon poroda.