Sezonske alergije kod djece

sezonske alergije kod djece

Ako vaše dijete s promjenom godišnjeg doba ima svrbež očiju koji izaziva suze, curi mu nos, kiše ili pročišćava grlo, postoji velika vjerojatnost da reagira na pelud — čest uzrok sezonskih alergija.

U tom slučaju liječnici imaju jedan ključni savjet; na vrijeme počnite uzimati lijekove i redovito ih koristite tijekom sezone.

Ako je dijete alergično na pelud, prevencija simptoma umjesto reakcija na njih, može umiriti imunološki sustav i pružiti olakšanje.

Gotovo jedno od petero djece ima sezonske alergije, a taj će broj vjerojatno rasti jer klimatske promjene dovode do duljih sezona peludi i njezine povećane proizvodnje.

Postojeća alergijska upala stvara okruženje u kojemu veća izloženost peludi potiče više upala, što stvara začarani krug, a sigurno želite prekinuti ciklus ili čak spriječiti njegov početak.

Kako ublažiti simptome sezonske alergije?

Potražite pomoć čim primijetite da se vaše dijete muči sa simptomima sezonske alergije, kako trenutna alergijska reakcija ne bi potaknula simptome astme ili upalne procese sinusa.

Prilagodba načina života

Nemoguće je potpuno izbjeći pelud jer se prenosi zrakom, ali možete smanjiti djetetovu izloženost alergenu za vrijeme njezine najveće koncentracije. Vrijednosti su najviše u jutarnjim satima, a peludnu prognozu možete pratiti na stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Na dane visoke koncentracije razmislite o promjeni aktivnosti; umjesto u park, idite u kino ili ostanite kod kuće. Držanje zatvorenih prozora može smanjiti količinu peludi u vašem domu ili automobilu. Kupanje ili tuširanje vašeg djeteta i presvlačenje u čistu odjeću nakon boravka vani može smanjiti širenje alergena u zatvorenom prostoru.

Kućni ljubimci

Također, ne zaboravite na kućne ljubimce. Vaš pas ili mačka možda unose pelud na svom krznu u vaš dom. Razmislite o tome da im nakon šetnje obrišete krzno, češće ih kupate i držite ih podalje od djetetove spavaće sobe.

Lijekovi bez recepta

Tretmane za ublažavanje simptoma sezonske alergije možete pronaći u najbližoj ljekarni, u slobodnoj prodaji. Moguće je kupiti antihistaminike, sprejeve za nos i kapi za oči.

Antihistaminici u tekućem obliku ili u obliku tableta mogu pružiti brzo olakšanje simptoma sezonske alergije. Općenito djeluju unutar 30 minuta i ne čine djecu pospanom.

Ako dijete ima svrbež i suzenje očiju, razmislite o kapima za oči protiv alergije kako biste ublažili svrbež. To može pomoći u smanjenju trljanja očiju koje može dovesti do infekcije.

Za pravilno liječenje i ublažavanje alergijskih simptoma kod djece konzultirajte se s obiteljskim liječnikom ili pedijatrom.

Kada posjetiti alergologa

Alergotestiranje vam može pružiti mir i važne informacije o točnom razlogu šmrcanja i kihanja vašeg djeteta. Ljudi ponekad pripisuju svoje alergijske simptome peludi, kada se zapravo radi o alergiji na grinje ili kućne ljubimce, što može zahtijevati lijekove tijekom cijele godine.

Ako lijekovi koji se izdaju bez recepta ne djeluju i vaše dijete je iscrpljeno, alergolog može doći do korijena problema. Za kontrolu simptoma mogu biti potrebni dodatni lijekovi koji se izdaju samo na recept.

Lijekovi na recept

Ako vaše dijete treba svakodnevnu terapiju za uporne simptome, liječnik bi vam mogao preporučiti intranazalne kortikosteroide. Takvi sprejevi za nos pomažu kod smanjenja oticanja nosnih kanala i iritacije koja uzrokuje začepljenost. Ali za razliku od antihistaminika, učinak spreja nije trenutačni. Morate ga davati svojem djetetu više puta tijekom razdoblja od nekoliko dana, ili ponekad do dva tjedna, prije nego što počne ublažavanje simptoma.

Injekcije protiv alergija

Ako lijekovi koji se izdaju bez recepta ne ublažavaju dovoljno djetetove simptome, rješenje mogu biti injekcije protiv alergije. Većina alergologa ih ne preporučuje djeci mlađoj od 5 godina.

Alergijske injekcije obično se daju svaka dva do četiri tjedna u liječničkoj ordinaciji i djeluju tako da desenzibiliziraju odgovor imunološkog sustava na alergen.

Tablete za ispod jezika

Tablete za stavljanje ispod jezika, koje se nazivaju i sublingvalna imunoterapija, djeluju na isti način kao i injekcije protiv alergija. Razlika? Nema igle. Svaka se doza daje putem topljive tablete koja se stavlja pod djetetov jezik. Liječnik daje prvu dozu u ordinaciji i prati nuspojave. Nakon toga dijete uzima jednu tabletu dnevno kod kuće tijekom sezone alergija.

Peludne kalendare za kontinentalnu i mediteransku Hrvatsku možete pogledati ovdje.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
© 2024 SimBex. Sva prava pridržana.
SimBex