Danas vam pišemo recept za šećerne kolačiće ??
Šećerni kolačići prilično su jednostavni za napraviti i obično imaju blagi okus vanilije. Zabavni dio šećernih kolačića zapravo nije okus – to je rezanje i ukrašavanje!
Trebat će vam:
- 280 grama pšeničnog brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- 170 grama mekog (ne otopljenog!), neslanog maslaca
- 150 grama šećera
- 1 veliko jaje
- 2 žličice ekstrakta vanilije
Evo kako:
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol u jednoj posudi i ostavite sa strane. U većoj zdjeli pomiješajte maslac i šećer velikom brzinom pomoću samostojećeg ili ručnog miksera dok ne postane glatko i kremasto. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije i nastavite miksati velikom brzinom. Dodajte suhe sastojke u mokre i miješajte na manjoj brzini dok se ne sjedine. Tijesto će biti relativno mekano, ali ako vam se čini previše ljepljivim dodajte 1 žlicu brašna.
Lagano pobrašnite dva komada papira za pečenje. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela i svaki dio stavite na papir za pečenje. Ravnomjerno razvaljajte tijesto (po potrebi posipajte još brašna) dok ne postignete željenu debljinu; što su tanji kolačići, to su hrskaviji. Lagano pospite tijesto brašnom i stavite drugi komad papira za pečenje na vrh. Složite dva komada razvaljanog tijesta jedan na drugi s papirom za pečenje između, prekrijte plastičnom folijom ili aluminijskom folijom i stavite tijesto u hladnjak na najmanje 1-2 sata; tijesto može stajati do 2 dana u hladnjaku, pa ako očekujete goste, jednostavno ga možete pripremiti unaprijed.
Kada budete spremni za pečenje kolačića, zagrijte pećnicu na 175°, pripremite lim za pečenje i stavite papir za pečenje na njega. Budući da ste već unaprijed razvaljali tijesto, možete odmah s djecom izrezivati kolačiće koristeći kalupe koje ste odabrali. Kako biste iskoristili cijelu smjesu obavezno ponovno razvaljajte i izrežite preostalo tijesto. Kolačiće ravnomjerno pecite 11-12 minuta i ostavite da se potpuno ohlade prije ukrašavanja.
Za ukrašavanje možete koristiti gotovu glazuru ili napraviti vlastitu od dva sastojka:
- 1 pasterizirani bjelanjak
- otprilike 150 grama šećera u prahu
Bjelanjke umutite dok ne postanu pjenasti i polako dodajte šećer u prahu dok ne dobijete željenu gustoću. Vrlo jednostavno!
Ako želite različite boje za ukrašavanje, glazuru jednostavno podijelite u manje zdjelice i upotrijebite jestivu boju za kolače za bojanje glazure. I sada najbolji dio – pustite djecu da se zabave ukrašavajući!