Tretiranje dekubitusa

Dekubitusi zacjeljuju sporo te vrijeme cijeljenja od jedne godine nije neuobičajeno. Osobe koje se bave liječenjem dekubitusa trebaju biti upoznate s načinom na koji je potrebno tretirati dekubitus, kao i s njegovom procjenom, dokumentacijom, planom njege te odabirom zavoja. Najbolje je ako liječenje provodi što je manje moguće osoba.

Za različite su kategorije dekubitusa potrebne različite strategije prematanja i različiti zavoji. Zavoje birajte sukladno njihovim svojstvima i vrsti dekubitusa. Pažljivo očistite dekubitus prije procjene. Procjenu je potrebno izvršiti na temelju kategorije, lokacije i veličine dekubitusa, zakova upale, boli, izgleda rubova rane te korita rane, količine eksudata, prisutnosti mrtvog tkiva, rasta novih stanica epitela i granulacijskog tkiva. Dokumentaciji dodajte sliku ili crtež dekubitusa. Općenito bi trebalo biti čim manje promjena zavoja moguće, kako bi dekubitus mogao imati priliku zacijeliti u miru. Dekubituse u kategorijama od II do IV nije potrebno prozračivati, jer zrak hladi i sprečava zacijeljenje dekubitusa.

Mlaka voda iz slavine može biti korisna (ovisno o kvaliteti vode). Oko zglobova i otvora potrebno je koristiti sterilne postupke. Suhe je dekubituse potrebno zaštititi, vlažne dekubituse držati vlažnima, a okolnu kožu zaštititi od labavljenja (maceracije); nekrotična je tkiva potrebno ukloniti. Prema pacijentima s dijabetesom i smanjenom perifernom cirkulacijom sa suhom crnom nekrozom na stopalima potrebno je odnositi se s posebnom brigom, a nekrozu je potrebno ostaviti netaknutom.

Ako iz dekubitusa izlazi povećana količina tekućine koja natapa zavoj zbog čega dolazi do curenja, potrebno ga je češće mijenjati; može biti potrebno koristiti i drugu vrstu zavoja.

Kod dekubitusa koji imaju neugodan miris, kao alternativa može se koristiti kombinirani zavoj od drvenog ugljena i srebra kako bi se spriječio neugodan miris.

Ako je istovremeno potrebno previti nekoliko dekubitusa, najprije je potrebno previti najčišći dekubitus, a najprljaviji previti posljednji.  Cilj lokalnog tretmana je ublažiti bol, smanjiti ili ukloniti svaki neugodan miris, smanjiti sekreciju dekubitusa, smanjiti učestalost i omogućiti bezbolne promjene zavoja. Samo netko tko je dobro upoznat s tim postupkom smije čistiti dekubitus škarama, pincetom ili kiretom.

Čimbenici koji potiču zacijeljivanje dekubitusa su:

 

  • blago kiseli pH
  • temperatura dekubitusa od otprilike 32°
  • zasićenost kisikom
  • oslobađanje od boli
  • redoviti tretman

Bol je potrebno izbjegavati primjenom kreme ili gela za dekubitus (rane uzrokovane pritiskom) na području dekubitusa 0,5-1 sat prije planirane intervencije. Može biti potrebno i oslobađanje od boli peroralnim putem.

Kako bi se spriječilo širenje infekcije, sve osoblje treba slijediti osnovne higijenske procedure; potrebno je nositi rukavice i plastične pregače te koristiti sredstva za pranje i dezinfekciju ruku prije i nakon tretmana.