Kako otpustiti/izjednačiti pritisak?

Položaj pod kutom od 30°, s promjenama između lijeve i desne strane, olakšava pritisak na križnu kost, bočnu kost, bokove i pete. Koristite jastuk između pacijentovih koljena kako biste olakšali napor. Uvjerite se da na unutarnjoj i vanjskoj strani nožnih prstiju, gležnjeva i stopala nema pritiska. Promjene položaja uvijek dovode do većeg pritiska na nekom drugom dijelu tijela.
Polusjedeći položaj u krevetu povećava pritisak na križnu kost, a rizik od smicanja povećava se ako pacijent klizne prema dolje.

Za olakšavanje pritiska i postavljanje pacijenata mogu se koristiti različiti jastuci sukladno potrebi i dijagnozi.

Pete

Pete su područja od visokog rizika za razvoj dekubitusa. Mikrocirkulacija je niska, a petna kost blizu površini kože. Iznimno je važno olakšanje ukupnog pritiska. Na primjer, uzduž lista može se postaviti jastuk, ali se uvjerite da se ne povećava pritisak na ahilovu tetivu te da je peta otkrivena. Ako je potrebno, podnožje kreveta može se podići do 10° kako bi se povećao venski povrat i smanjio rizik od tromboze potkoljenica.

Sjedenje

U sjedećem položaju najveću težinu tijela nose stražnjica i bedra. Dekubitusi na sjednim kostima uzrokovani su nedovoljnim oslobađanjem od pritiska u sjedećem položaju.

Vrijeme provedeno sjedeći odlučujući je čimbenik za nastanak dekubitusa. Duljina vremena koje osoba može provesti sjedeći ovisi o kategoriji rizika za nastanak dekubitusa i uvijek ga je potrebno prilagoditi prema pojedincu. Pravilan sjedeći položaj je onaj u kojem sila teža pada uz leđa i ravno kroz sjedne kosti. Pravilna visina sjedenja je ona kod koje koljena počivaju na istoj visini kao i kukovi. Stopala moraju uvijek imati oslonac u podu ili postolju, inače dolazi do gubitka stabilnosti sjedenja i rizika da osoba ne klizne prema naprijed.

Nepravilan položaj sjedenja povećava pritisak na sjedne kosti. Spriječite smicanje i trenje tako da osigurate da osoba ne klizi u stolcu. Najvažniji cilj za svakoga tko dugo sjedi jest sjediti udobno, jer je udobnost apsolutni zahtjev. Jedina osoba koja može odlučiti je li sjedeći položaj dobar ili loš je upravo osoba koja sjedi.

Ležeće i sjedeće položaje potrebno je prilagoditi kako bi se pritisak između baze i koštane izbočine sveo na najmanju moguću razinu.