Powerful ME ep 7: Balans privatnog i poslovnog, mentalno blagostanje

powerful me podcast

U sedmoj epizodi podcasta POWERFUL ME ugostili smo Mirnu Koričan Lajtman, magistru psihologije koja je završila MBA na ZŠEM-u gdje je i profesorica. Doktorirala je na sveučilištu St. Gallen u Švicarskoj na temu poslovno-privatnih izazova – work-life balance – i utjecaja na stres kao i poslovnu učinkovitost.

Work-life balance jedan je od kriterija koje zaposlenici sve više uključuju pri odabiru poslodavca.
Uspoređujući radno okruženje danas i prije 10 ili 15 godina, jasno možemo vidjeti promjene u kontekstu tehnologije, umjetne inteligencije, promjene u količini obveza, ali i pojava mlađih generacija koje nam donose nešto novo – one imaju izraženiju potrebu uživati u životu. Dr. sc. Mirna Koričan Lajtman je kroz svoja istraživanja naišla na ključ pomirbe između konflikta privatnog i poslovnog.

Na pitanje „Možemo li izbjeći stres?“, Mirna je odgovorila vrlo brzo i jasno, dodajući kako nas kognitivno tumačenje stresa kao nečeg pozitivnog čini otpornijima, a time i zadovoljnijima.

Nadalje ističe emocionalnu inteligenciju kao ključan faktor u poznavanju sebe i kao preduvjet za razvoj empatije koje danas toliko nedostaje. U poslovnom okruženju čak i postoji svijest o nedostatku emocionalne inteligencije, a posebice nakon epidemije COVID-19. Tada su menadžeri shvatili kako i koliko stres zapravo utječe na obavljanje poslovnih zadataka, a mental well-being, odnosno mentalna dobrobit, se pokazala kao nešto što muči sve više ljudi. Ovo je potvrdilo nekoliko stotina tisuća ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju Global Human Capital Trends ove godine na tu temu.

Sve nam upućuje na to da je sada idealno vrijeme da se počnemo baviti sobom.

Poslušajte iznimnu dr.sc. Mirnu Koričan Lajtman u sedmoj epizodi podcasta POWERFUL ME na našem YouTube kanalu.

Sa željom da kontinuirano radimo na unaprjeđenju podcasta, molimo Vas da nakon gledanja ispunite Upitnik o zadovoljstvu gledatelja. Voljeli bi čuti Vašu povratnu informaciju.

Najave idućih sugovornika i tema nadolazećih epizoda možete pratiti na našoj Facebook stranici i Instagram profilu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
© 2024 SimBex. Sva prava pridržana.
SimBex