Powerful ME ep 11: Medijacija, konflikt i zajednička rješenja

POWERFUL ME epizoda 11

Dobro došli u novu, jedanaestu epizodu podcasta SimBex Akademije!

U ovoj epizodi podcasta POWERFUL ME ugostili smo Srđana Šimca, suca Visokog trgovačkog suda RH i predsjednika udruge za medijaciju (HUM). Srđan je medijator i trener medijatora koji se svrstava među pionire medijacije u Hrvatskoj. Iskusan je u rješavanju konflikata i sporova, a kroz novu epizodu našeg podcasta trudi se objasniti zašto i kako trebamo upravljati njima.

Do konflikata najčešće dolazi kada nismo spremni prihvatiti različito mišljenje, a nametanje tuđih uvjerenja smatramo napadom. Prirodna reakcija na napad je obrana i potreba da reagiramo. Kako bi se izbjegla eskalacija konflikta potrebno je saslušati drugu stranu, a automatsku brzu reakciju zamijeniti prikladnim svjesnim odgovorom. Cilj je pronaći zajedničko rješenje koje će zadovoljiti obje strane – upravo time se bavi medijacija.

Uloga medijatora je da upravlja konfliktima i negativnim emocijama.

Zašto je medijacija zapravo dobra? Zato što isključuje bilo kakvo donošenje odluka u tuđe ime, kao što to rade sudovi. Medijacija potiče sudionike konflikta da pronađu najbolje moguće zajedničko rješenje.

Kako je Srđan predsjednik HUM-a, govori o čestim slučajevima brakorazvodnih parnica gdje se roditelji ne mogu dogovoriti o skrbništvu nad djetetom. Ispričao je primjer iz prakse, kada je jedan sudac upitao roditelje vole li svoje dijete, na što su oboje odgovorili potvrdno. Sudac im je zatim rekao da on ne voli njihovo dijete i pitao – zašto su bilo kakvu odluku vezanu za dijete prepustili njemu?

Roditelji su izašli iz sudnice te su se nekoliko minuta kasnije vratili s postignutim rješenjem.

Vrlo je važno ne izbjegavati konflikte. Konflikt sam po sebi nije negativan; negativna može biti samo reakcija na njega. Kada uspijete ostati mirni u konfliktima i naučite upravljati sobom, osjetit ćete zapravo nevjerojatnu moć.

Poslušajte zanimljivog i inspirativnog Srđana Šimca u jedanaestoj epizodi podcasta POWERFUL ME na našem YouTube kanalu.

Sa željom da kontinuirano radimo na unaprjeđenju podcasta, molimo Vas da nakon gledanja ispunite upitnik o zadovoljstvu gledatelja.

Najave idućih sugovornika i tema nadolazećih epizoda možete pratiti na našoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
© 2024 SimBex. Sva prava pridržana.
SimBex