Powerful ME ep 10: Roditeljstvo, odgovornost i postavljanje granica

Dobro došli u novu, desetu epizodu podcasta SimBex Akademije!

U desetoj epizodi podcasta POWERFUL ME ugostili smo Duška Ilijevića, popularno zvanog Striček Duško.

Duško je waldorfski odgojitelj i pedagog s preko 20 godina iskustva u radu s djecom. Iznimno velik utjecaj čini edukacijom roditelja kroz kratke snimke na svojim društvenim mrežama.

Kroz svoje bogato iskustvo rada, primijetio je da se sve češće događa da djeca ne poštuju svoje roditelje. Roditelji sve češće misle da dijete ne treba biti ograničeno ni u čemu, da se treba slobodno izražavati, da ne smije osjetiti negativne emocije i time na neki način roditelji postaju robovi djetetu. Moglo bi se reći da je takav roditeljski stav u trendu iako, po Duškovom mišljenju, u pedagogiji ne bi trebalo biti trendova, tj. neke stvari se ne bi trebale isprobavati.

S druge strane, djeca su izložena mnogim aktivnostima: jako puno se očekuje od njih, a to najčešće dolazi od ambicija roditelja koji u dječjoj dobi nisu imali priliku baviti se nekim sportom, radionicama i sl.

Roditelj treba biti uzor koji će dijete oponašati. Postavljanje granica kod djece počinje granicama kod odraslih; granice nisu kazne. Kazne dolaze iz nemoći i nepromišljenosti, a dugoročno nemaju učinka.

Dijete bi, prema Dušku, trebalo imati svoju ulogu u kućanstvu, svoja zaduženja kako bi moglo cijeniti vrijednost rada i svoju vrijednost u kolektivu. Duško nam govori da možemo potaknuti odgovornost kod djece tako da imamo povjerenje u njih i zadajemo im zadatke primjerene njihovoj dobi.

Ponekad se javlja „ne“ i „neću“ zbog razvojnih faza i zbog osvještavanja svojeg „ja“ kod djeteta.

Jedna od važnijih faza razvoja je i prepoznavanje vlastitih emocija, što se također uči kroz način na koji ih roditelji manifestiraju. Svu interakciju dijete uči od roditelja i njemu bliskih osoba. Ako se potrudimo nešto objasniti djetetu na način koji je njemu prihvatljiv, onda će nas dijete i slušati.

Poslušajte zanimljivog, britkog i opuštenog Stričeka Duška u desetoj epizodi podcasta POWERFUL ME na našem YouTube kanalu.

 

Sa željom da kontinuirano radimo na unaprjeđenju podcasta, molimo Vas da nakon gledanja ispunite Upitnik o zadovoljstvu gledatelja.

Najave idućih sugovornika i tema nadolazećih epizoda možete pratiti na našoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
© 2024 SimBex. Sva prava pridržana.
SimBex