Pebernødder ili “papreni orasi” tradicionalni su danski božićni kolačići; ove malene slastice veličine zalogaja suštinski su dio svakog danskog Božića i prodaju se na tone u supermarketima diljem zemlje. U drugim nordijskim zemljama možete pronaći slične varijacije recepta. Pebernødder je lako napraviti s cijelom obitelji, a čak i mala djeca mogu pomoći u izradi malih okruglih kuglica od tijesta.
Trebat će vam:
- 175 grama šećera
- 1 jaje
- 2 žlice bogatog vrhnja (oko 38% masti)
- 250 grama pšeničnog brašna
- ½ žličice praška za pecivo ili sode bikarbone
- ½ žličice mljevenog cimeta
- ½ žličice mljevenog bijelog papra
- ½ žličice mljevenog đumbira
- ½ čajne žličice mljevenog klinčića
- 100 grama maslaca
Zasučite rukave i bacite se na pečenje:
Umutite jaje i šećer u pjenastu masu i umiješajte vrhnje. Pomiješajte brašno sa začinima i u smjesu izmrvite maslac. Pomiješajte mokre i suhe sastojke i ostavite tijesto u hladnjaku najmanje 1 sat. Pospite tankim slojem brašna i razvaljajte tijesto u štapiće debljine otprilike 2 centimetra. Štapiće narežite na male komadiće (veličine oraha) i razvaljajte u male loptice. S malim plastičnim nožem ili strugalicom za tijesto, djeca mogu lako pomoći s ovim dijelom i rado će oblikovati sve kolačiće.
Stavite kolačiće na komad papira za pečenje i pecite ih u gornjem dijelu pećnice oko 10 minuta na 200° dok ne postanu zlatni i ukusni.
Uživajte!