Pebernødder – danski božićni kolačić

Pebernødder - danski božićni kolačić

Pebernødder ili “papreni orasi” tradicionalni su danski božićni kolačići; ove malene slastice veličine zalogaja suštinski su dio svakog danskog Božića i prodaju se na tone u supermarketima diljem zemlje. U drugim nordijskim zemljama možete pronaći slične varijacije recepta. Pebernødder je lako napraviti s cijelom obitelji, a čak i mala djeca mogu pomoći u izradi malih okruglih kuglica od tijesta.

Trebat će vam:

  • 175 grama šećera
  • 1 jaje
  • 2 žlice bogatog vrhnja (oko 38% masti)
  • 250 grama pšeničnog brašna
  • ½ žličice praška za pecivo ili sode bikarbone
  • ½ žličice mljevenog cimeta
  • ½ žličice mljevenog bijelog papra
  • ½ žličice mljevenog đumbira
  • ½ čajne žličice mljevenog klinčića
  • 100 grama maslaca

Zasučite rukave i bacite se na pečenje:

Umutite jaje i šećer u pjenastu masu i umiješajte vrhnje. Pomiješajte brašno sa začinima i u smjesu izmrvite maslac. Pomiješajte mokre i suhe sastojke i ostavite tijesto u hladnjaku najmanje 1 sat. Pospite tankim slojem brašna i razvaljajte tijesto u štapiće debljine otprilike 2 centimetra. Štapiće narežite na male komadiće (veličine oraha) i razvaljajte u male loptice. S malim plastičnim nožem ili strugalicom za tijesto, djeca mogu lako pomoći s ovim dijelom i rado će oblikovati sve kolačiće.

Stavite kolačiće na komad papira za pečenje i pecite ih u gornjem dijelu pećnice oko 10 minuta na 200° dok ne postanu zlatni i ukusni.

Uživajte!