Naši savjeti za bezbrižno ljeto

Naši savjeti za zaštitu od sunca

Svi smo spremni za zabavu na suncu, ali važno je zapamtiti kako ostati sigurni i zaštićeni od sunca tijekom tih toplih ljetnih dana. Ovo je naš vodič za zaštitu od sunca za vas i vašu bebu.

Koristite suncobran na dječjim kolicima

Bebe mlađe od 6 mjeseci treba držati u hladu i nikako ih ne izlagati izravnoj sunčevoj svjetlosti jer je njihova koža prenježna i još ne sadrži dovoljno melanina; melanin je pigment koji kosi i očima daje boju i pruža prirodnu zaštitu od sunčevih zraka.

I starije bebe treba što više držati podalje od sunca, osobito između 11 i 15 sati kada je sunce najjače. Pričvršćivanje suncobrana na dječja kolica općenito je dobra ideja za zaštitu kože vaše bebe na suncu. Nemojte pričvršćivati komad tkanine preko kolica – to vašoj bebi može dati sjenu, ali također može jako povisiti temperaturu u kolicima jer može blokirati ventilaciju zraka.

Nosite SPF i kada je oblačno i kada ste u hladu.

Jeste li znali da UV zrake mogu prodrijeti kroz oblake i tkaninu? Dakle, čak i ako je oblačno ili sjedite u hladu ispod suncobrana i dalje morate nositi SPF kako biste zaštitili svoju kožu od UV zraka. To naravno vrijedi i za djecu.

Važna stvar na koju treba paziti je UV indeks; obično možete pronaći dnevni UV indeks, koji izračunava intenzitet sunčevog UV zračenja koje dopire do Zemlje na vašoj lokaciji. Kada god je UV indeks iznad 3, preporučljivo je koristiti kremu za sunčanje – i kada je oblačno i kada ste u hladu.

Nanesite kremu za sunčanje 15 minuta prije izlaska van – i ponovno nanesite svaka 2 sata

Kako biste dobili najbolju zaštitu od svoje kreme za sunčanje, trebali biste je nanijeti 15 minuta prije izlaska. Na taj se način krema za sunčanje može upiti u kožu prije nego što bude izložena vanjskim čimbenicima koji bi mogli smanjiti njen učinak. To može biti znojenje, kupanje, trljanje ručnika i odjeće te vaša aktivnost.

Vrlo je važno koristiti dovoljnu količinu kreme za sunčanje. Najlakši način da zapamtite pravu količinu kreme za sunčanje je sljedeći: 1 šaka za 1 tijelo. Dakle, jedna šaka odrasle osobe za jedno tijelo odrasle osobe, a isto vrijedi i za djecu. Kako biste zadržali SPF zaštitu tijekom dana, potrebno je ponovno nanošenje. Općenito pravilo je da kremu nanosite ponovno svaka 2 sata, ali uvijek trebate uzeti u obzir svoj tip kože, doba dana i je li koža izložena izravnoj sunčevoj svjetlosti ili u sjeni.

Pronađite hlad kad je sunce najjače između 11 i 15 sati

Oko podneva, kada je sunce najviše na nebu, UV indeks je također na vrhuncu; to je zato što sunčeve UV zrake putuju kroz Zemljinu atmosferu kraće nego ujutro i poslijepodne. I dalje biste trebali nositi kremu za sunčanje jer UV zrake mogu prodrijeti kroz suncobrane i drveće, ali boravak u hladu oko podneva ipak pruža određenu zaštitu od opeklina i toplinskog udara. Stoga, opustite se i uživajte u hladu!

Ne zaboravite ponovno nanijeti nakon plivanja i znojenja

Nemojte se zavaravati da je vodootporna krema za sunčanje dovoljno jaka da izdrži cijeli dan bez potrebe za ponovnim nanošenjem. S vodootpornom kremom za sunčanje vaše se dijete može igrati u moru ili bazenu 40 minuta da zaštita ne nestane, ali nakon 40 minuta zaštita pada na oko 50%; zato je ponovna primjena ključna.

Također je odlična ideja koristiti vodootpornu kremu za sunčanje ako ćete planinariti, razgledavati ili se baviti sportom na suncu, ali zapamtite da znojenje također može smanjiti učinkovitost vodootporne kreme za sunčanje.

Nosite šešir i prekrijte izloženu kožu odjećom

Ponovit ćemo: UV zrake mogu prodrijeti kroz tkaninu, stoga biste uvijek trebali nositi kremu za sunčanje. Međutim, nošenje šešira i pokrivanje izložene kože odjećom može dodatno pomoći u zaštiti vas, a posebno vaše bebe.

Odlučite se za čvrsto tkane tkanine od prirodnih materijala kao što su pamuk ili viskoza, koje će vama i vašoj bebi pomoći da budete hladni i zaštićeni. Kad su šeširi u pitanju, opet birajte nešto čvrsto tkano sa širokim obodom – izbjegavajte slamnate šešire s velikim rupama koje će propuštati sunce. Za bebe je posebno važno odabrati šešire sa širokim obodom kako bi zaštitili oči i nježnu kožu na vratu i ušima. Ukoliko vaša beba skida šešir, potražite onaj koji se može vezati.

Previše izlaganja suncu može dovesti do opeklina i toplinskog udara, koji se ponekad naziva i sunčanica, a to nije nešto što treba olako shvatiti. Bebe i mala djeca posebno su osjetljivi na toplinski udar jer ne mogu regulirati vlastitu tjelesnu temperaturu tako dobro kao odrasli. Nošenje šešira na glavi za blokiranje sunčevih UV zraka  može pomoći u regulaciji tjelesne temperature i spriječiti toplinski udar, kako kod djece tako i kod odraslih.

A da ne spominjemo, bez šešira i vaše tjeme može izgorjeti na suncu!

Ovo su bili naši savjeti za zaštitu od sunca za bezbrižno ljeto. Nanesite i ponovno nanesite kremu za sunčanje kako biste ostali zaštićeni od sunca i što je najvažnije – izađite van i uživajte!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
© 2024 SimBex. Sva prava pridržana.
SimBex