Može li hladno vrijeme uzrokovati učestalo mokrenje?

zima, hladno, vrijeme, inkontinencija, učestalo mokrenje

Zima je puna zabavnih aktivnosti, poput sanjkanja, klizanja i skijanja, ali uživanje u ovim aktivnostima može biti izazovno ako osjećate učestalu potrebu za mokrenjem. Pri hladnijim temperaturama većina ljudi osjeća taj simptom toliko suptilno da ostane neprimijećen. U slučajevima kada potreba za mokrenjem postane uznemirujuća, postoji mogućnost da se razvila prekomjerna aktivnost mokraćnog mjehura. S obzirom na trenutnu zimsku sezonu, važno je pripremiti se na moguće simptome inkontinencije izazvane preaktivnim mjehurom.

Preaktivan mokraćni mjehur

Preaktivan mokraćni mjehur je naziv za stanje u kojem osjećate hitnu i teško odgodivu potrebu za mokrenjem, a može biti popraćeno inkontinencijom.

Hladnije vrijeme može pogoršati simptome preaktivnog mokraćnog mjehura, a neki od razloga su:

1. Napeti mišići

Zimi se mišići vašeg tijela napinju kako bi očuvali toplinu tijela, što se odnosi i na mišiće zdjeličnog dna. Mišići zdjeličnog dna protežu se između trtice i pubične kosti. Kada se mišići zdjeličnog dna stegnu, stvaraju dodatni pritisak na mjehur, zbog čega se osjećate kao da morate češće koristiti toalet.

2. Manje znojenja

Zimi se manje znojite, a često i manje krećete nego u toplijim mjesecima. Budući da ne izbacujete višak tekućine znojenjem kao u toplijim mjesecima, taj višak ostaje u vašem tijelu, zbog čega se mjehur brže puni i tjera vas na češće mokrenje.

3. Hladna diureza

Hladna diureza je način na koji tijelo čuva toplinu kada osjeća da ste u opasnosti od hipotermije. Kada je tijelo izloženo nižim temperaturama, krvne žile se sužavaju, a protok krvi do kože se smanjuje kako bi se toplina zadržala u vitalnim organa. Ovo uzrokuje povećanje krvnog tlaka, zbog čega bubrezi filtriraju višak tekućine kako bi smanjili volumen krvi. Posljedično navedenom, mjehur se brže puni i tjera vas da više mokrite.

4. Višak kalcija

Zbog sjedilačkog načina života i sklonosti jedenju teže hrane zimi, vaše tijelo uzima više kalcija. S druge strane, bubrezi teško filtriraju višak kalcija, što dovodi do žeđi te učestalog mokrenja.

5. Infekcije mokraćnog sustava

Čak i ako to ne primijetite, zimi biste mogli dehidrirati zbog suhog zraka uzrokovanog grijanjem. Kada ste dehidrirani, povećava se rizik od razvoja infekcija mokraćnog sustava, koje mogu uzrokovati intenzivan i čest nagon za mokrenjem.

Kako možete spriječiti preaktivan mokraćni mjehur po hladnom vremenu?

1. Pijte dovoljno vode.

Tijekom zimskih mjeseci obično smanjimo unos vode, iako bismo trebali raditi obrnuto. Povećanje unosa vode može poboljšati cirkulaciju u ekstremitetima (rukama i nogama) i ujednačiti cirkulaciju potrebnu za održavanje topline vašeg tijela. S obzirom na to da je potreba za mokrenjem češća, morate nadoknaditi tekućinu koju gubite. Tijekom hladnih sezona nastavite se držati preporuke o unosu oko dvije litre vode dnevno.

2. Nosite proizvode za inkontinenciju

Nošenje diskretnih proizvoda za inkontinenciju, kao što su ulošci za inkontinenciju, pružit će vam dodatnu zaštitu. Uložak Abena Light Ultra Mini je izuzetno tanak i diskretan te pruža zaštitu u slučaju čestih gubitaka nekoliko kapljica urina. Ako je gubitak urina nešto veći, preporučujemo Abena Light Mini 1.

Ulošci su napravljeni od prozračnog materijala koji je zdrav za kožu te joj pruža osjećaj svježine.

Ulošci Abena Man Premium Formula posebno su dizajnirani za muškarce. Oblikovani su u slovo T te su savršeno prilagođeni muškoj anatomiji. Visokoučinkovita jezgra s tehnologijom Top-Dry osigurava brzo upijanje i suhu površinu, čak i nakon višekratnog pražnjenja mjehura, održavajući područje izloženo inkontinenciji suhim i ugodnim. Ulošci su u potpunosti prozračni i opremljeni jedinstvenim sustavom barijere s ugrađenim džepovima za dodatnu zaštitu.

Ako tijekom zimskih aktivnosti nosite više slojeva odjeće te ne stignete na vrijeme na toalet, ovi ulošci pružit će vam potrebnu zaštitu od istjecanja urina.

3. Utoplite se!

Kako biste spriječili pojavu hladne diureze dok ste na otvorenom, održavajte toplinu tijela. Obucite više slojeva toplije odjeće te ako ste dulje vrijeme vani, povremeno uđite u zatvoreni prostor kako biste podigli tjelesnu temperature i hidrirali se.

4. Vodite dnevnik mokrenja

U dnevniku mokrenja detaljno zapisujete unos tekućine, vrijeme i količinu mokrenja te u kojim situacijama se događa nevoljno ispuštanje mokraće. Dnevnik bi vam mogao pomoći u razgovoru s liječnikom. Praktičan način na koji možete voditi dnevnik mokrenja je da instalirate SimBex aplikaciju. Osim vođenja dnevnika mokrenja, kroz nju se možete informirati o vježbama za prevenciju inkontinencije, uzrocima i tipovima inkontinencije te vrstama, pravilnom odabiru i primjeni pomagala za inkontinenciju. SimBex mobilna aplikacija je besplatna i dostupna je za iOS i Android operativne sustave.

Ne dopustite inkontinenciji da vas sputava.

Imate dodatnih pitanja? Tu smo za vas. Obratite nam se na besplatni info tel. 0800 206 206 ili putem maila na info@simbex.hr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
© 2024 SimBex. Sva prava pridržana.
SimBex