Koliko je bebi potrebno sna?

Koliko je bebi potrebno sna?

Puno! Vaše novorođenče može spavati i do 18 sati dnevno. Svi ti spavanci potrebni su mu za brži rast i razvoj. Ali spavanje “u komadu” se ne događa odjednom.

Većina novopečenih roditelja posvećuje puno pažnje snu svojih beba, uvijek se nadajući da će svako noćno spavanje biti malo duže. Naravno, vaše će dijete na kraju prespavati cijelu noć, ali spavanje bebe općenito se razlikuje ovisno o dobi. I dok je primamljivo usporediti svoju bebu s prijateljičinom, znajte da je raspored spavanja vaše bebe jedinstven.

Ipak, ako se pitate koliko je bebama potrebno sna i je li vaša beba na dobrom putu, u nastavku pročitajte više o tome koliko sati dnevno vaša beba treba spavati i kako prepoznati spava li vaše dijete previše ili premalo.

Potrebna količina sna prema dobi bebe

Količina sna koja je potrebna vašoj bebi temelji se na njezinoj dobi plus nekoliko drugih važnih čimbenika.

  • Novorođenčad općenito puno spava; većina ih više spava nego što su budni. Bebe u dobi do 3 mjeseca često spavaju više od 12 sati, a neke prespavaju čak do 18 sati u danu. Malo je vjerojatno da će prespavati cijelu noć jer imaju malene trbuščiće i treba ih nahraniti, zbog čega drijemaju u kratkim intervalima – što može biti od 30 minuta do 4 sata.
  • U razdoblju od 3 do 6 mjeseci možete očekivati da će vaša beba spavati oko 12 do 16 sati dnevno s ponekim noćnim periodima koji dosežu 5 do 6 sati neprekidnog sna (ono što se naziva “spavanje cijelu noć”). Drijemanje vašeg mališana također će se učvrstiti, a obrasci spavanja vaše bebe konačno će se pridružiti ostatku obiteljske rutine jer će početi više spavati noću, a manje danju.
  • U razdoblju od 6 do 12 mjeseci količina ukupnog spavanja ostaje otprilike ista, ali noćni dijelovi mogu doseći 10 do 12 sati, dok se dnevna drijemanja smanjuju.

Moram li probuditi svoju bebu radi hranjenja?

Trebate li buditi uspavano novorođenče za hranjenje ovisi o bebinoj dobi, težini i općem zdravstvenom stanju.

Česta preporuka je da bebu probudite za hranjenje unutar prvih par tjedana ako ona spava više od 4 sata u komadu. Većina beba mlađih od 6 mjeseci se sama budi svaka 3-4 sata zbog gladi, zbog čega je vjerojatno da svoju bebu nećete trebati vi buditi.

Razgovarajte s pedijatrom o tome što je dobro za vašu bebu i trebate li je probuditi za hranjenje. Uzet će u obzir veličinu i rast vaše bebe, kao i koliko često se hrani i obavlja nužde.

Ako je vaša beba rođena prerano (nedonošće), njezin broj spavanja razlikovat će se od one djece koja su rođena u terminu. Nedonoščad mogu spavati i do 22 sata dnevno, ovisno o tome koliko su prerano rođena, i češće će se buditi da se hrane.

Raspored spavanja bebe

Što se tiče postavljanja rasporeda spavanja za vašu bebu, prva dva mjeseca nisu vrijeme da to pokušavate. Budući da vaša beba treba dojiti ili hraniti se na bočicu svakih nekoliko sati, za uspostavljanje predvidljivog rasporeda spavanja trebalo bi pričekati da vaša beba dosegne dob od 3 do 6 mjeseci.

Uvijek obratite pažnju na sigurno spavanje bebe tijekom prve godine života, stoga je postavljajte na leđa – nikada na trbuh. Vaša beba također treba uvijek spavati na čvrstoj površini na kojoj nema mekanih igračaka, deka, jastuka i ogradica.

Kako vaše dijete bude jačalo gornji dio tijela, moglo bi vas iznenaditi promjenom položaja za spavanje s oko 4 mjeseca, a sjedeći položaj će zauzeti kada bude staro oko 9 mjeseci, iako vrijeme ovih prekretnica može varirati.

Mogu li bebe previše spavati?

Da, moguće je da bebe spavaju previše u komadu – i to se definitivno ne preporučuje u prvom mjesecu života. Upamtite, u dobi od jednog mjeseca vaša bi se beba trebala hraniti 8-12 puta u razdoblju od 24 sata, pa puštanje novorođenčeta da spava “cijeli dan” može značiti da će propustiti ishranu koja mu je potrebna.

Imajte na umu da ćete morati lagano probuditi svoju bebu ako spava dulje od 4 sata u komadu tijekom tih prvih nekoliko tjedana. Ako ne uspijevate nahraniti svoju bebu dovoljno često, nazovite svog pedijatra za savjet.

Što ako moja beba ne spava dovoljno?

Također postoji mogućnost da vaša beba spava premalo.

Ako vaš dnevnik spavanja bebe pokazuje da su njezini dnevni i noćni sati spavanja manji od onoga što bi trebalo biti u razdoblju od 24 sata, a vi vidite znakove premorenosti bebe – uključujući stalnu nemirnost, probleme sa spavanjem noću i kratke epizode drijemanja umjesto čvrstog sna – razgovarajte sa svojim pedijatrom o tome kako pomoći svojoj bebi da dovoljno spava.

Upoznavanje s bebinim znakovima spavanja i pridržavanje dosljedne, umirujuće rutine odlaska na spavanje neki su od savjeta koje ćete vjerojatno dobiti od svog liječnika.

Dok proživljavate prve dane, tjedne i mjesece sa svojom bebom, znajte da je vaša beba vrlo vjerojatno na pravom putu kada je u pitanju količina sna koja joj je potrebna. Dakle, iako se može činiti da nitko noću ne dobiva dovoljno sna u vašoj kući –  uskoro će vaša beba spavati mirno duži noćni period.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
© 2024 SimBex. Sva prava pridržana.
SimBex