Kako ukrasiti uskršnja jaja efektom mramora ili raspucanosti

mramorna i raspucana uskrsnja jaja

Ispunite Uskrs veseljem i pročitajte kako ukrasiti uskršnja jaja efektom mramora ili raspucanosti!

Dobra zabava s najdražima je garantirana.

Tradicija

Jaja su dio proslave Uskrsa stotinama godina. Još od poganskih vremena jaja su se smatrala simbolima života i ponovnog rađanja – vrlo prikladna simbolika za proljeće.

Vjeruje se da je tradicija ukrašavanja jaja i gledanja na njih kao na posebnu poslasticu u kojoj se uživalo na Uskrsnu nedjelju započela jer su kršćanima tijekom korizme jaja bila zabranjena za jesti.

Danas su uskrsne poslastice obično slatkiši i čokolada u obliku jaja, ali pravo jaje i dalje ima svoje mjesto na našem uskrsnom stolu i u našim dekoracijama.

DIY (Uradi sam) uskršnja jaja

Vratimo se sada na naše zabavne DIY (Uradi sam) uskršnja jaja; ako želite obojena uskršnja jaja koja mogu visjeti na grani ili biti izložena u zdjeli dulje vrijeme, probajte napraviti ova slatka šarena jaja koja su obojena kremom za brijanje i prehrambenim bojama.

Mramorna jaja

Trebat će vam:

 • Bijela jaja
 • Ocat
 • Boja za hranu
 • Kalup za muffine ili kalup za pečenje
 • Krema za brijanje
 • Čačkalice, ražnjići ili nešto slično što imate pri ruci
 • Traka ili špaga za vješanje
 1. Započnite namakanjem jaja u ocat kako biste oslabili površinu ljuske. 5-10 minuta bi trebalo biti dovoljno. Jaja ne morate namakati u ocat, ali na ovaj će način boje na ljusci postati življe.
 2. Budući da nam samo ljuske trebaju za ukrašavanje, jaja ispraznite tako da probušite rupice na vrhu i dnu ljuske. Izvadite jaja iz ljuske i spremite ih u hladnjak za pečenje ili kuhanje.
 3. Sada pripremite svoju kremu za brijanje u kalupu po izboru. Možete koristiti običan kalup za pečenje i miješati sve boje ili možete koristiti kalup za muffine da odvojite 1-2 boje, ovisno o vašim željama.
 4. Dodajte nekoliko kapi boje za hranu na kremu za brijanje – količina boje koju koristite odredit će živost boje vaših jaja. Čačkalicom miješajte boje stvarajući efekt mramora.
 5. Umočite ljuske jaja u smjesu i premažite ih. Neka jaja odstoje u njoj oko 20 minuta.
 6. Operite ljuske jaja i osušite ih tapkanjem.
 7. Stavite obojena jaja u zdjelu za ukrašavanje ili dodajte vrpcu ili špagu da napravite viseće ukrase. Ako želite dodati vrpcu bez upotrebe pištolja za vruće ljepilo, prerežite čačkalicu na pola i zavežite vrpcu oko sredine štapića. Gurnite štapić u jednu od rupica u jajetu i imate prekrasan ukras za objesiti na granu.

Ova šuplja jaja su namijenjena za ukrašavanje; ako želite obojiti tvrdo kuhana jaja i koristiti ih kao jestive ukrase za uskršnji ručak ili večeru, preporučujemo da umjesto kreme za brijanje koristite šlag. Ljuske jajeta su polupropusne, što znači da bilo što izvana može utjecati na unutrašnjost.

Isto tako, ako želite iskoristiti ovu ideju s manjom djecom i bebama, a brinete se da bi mogli pokušati pojesti kremu za brijanje, možete koristiti šlag kao sigurnu i jestivu alternativu.

Ako radije uopće ne biste koristili prava jaja ili ako ukrašena jaja želite koristiti više godina, možete pronaći plastična jaja za bojanje koja ćete koristiti za ovakvo ukrašavanje. Samo pazite da kupite jaja napravljena za bojanje; ona obično imaju mat površinu kako bi se boja zadržala.

Naša druga aktivnost s uskršnjim jajima su ova zabavna “raspucana” jaja. Potpuno su sigurna za jelo – tako da nema bacanja hrane! – i super je jednostavno za napraviti.

Raspucana obojena jaja

Trebat će vam:

 • jaja
 • tekuća boja za hranu
 • bijeli ocat
 • vrećice za zamrzivač – jedna za svaku boju
 1. Prvo morate staviti jaja u lonac i preliti ih vodom. Pustite da voda proključa i nastavite kuhati 8 minuta. Ugasite vatru i ostavite jaja u vodi oko 5 minuta. Izvadite jaja iz vode i ostavite ih da se ohlade dok s njima ne bude lako raditi, a da ne opečete ruke (oko 30 minuta).
 2. Sada kada su se jaja ohladila, lagano lupkajte njima o tvrdu površinu kao što je radna ploča dok se ne pojave pukotine. Pazite da ne pretjerate, želite biti sigurni da svi raspucani komadi ljuske ostanu na jajetu.
 3. Sada stavite jedno po jedno jaje u svaku vrećicu za zamrzivač. Dodajte boju po izboru i zatvorite vrećicu. Umasirajte boju preko jajeta dok ga potpuno ne prekrije. Ostavite jaja u vrećici 1 sat u hladnjaku da se boja stegne – ili čak preko noći, ako želite jaču boju.
 4. Nakon namakanja, isperite jaja vodom i uklonite sav višak boje. Svako jaje prelijte s malo octa da se boje učvrste.
 5. Osušite jaja i pripremite se za lijepo iznenađenje! Ogulite jaja i pogledajte što je unutra.

Gotova jaja potpuno su jestiva i zabavan su dodatak svakom uskršnjem stolu!

Prijedlog: Ako želite biti još prirodniji, možete sami napraviti boju od običnih namirnica, poput ljubičastog kupusa i ljuski luka!

Ovi prirodni sastojci mogu napraviti mnogo različitih boja, na primjer:

Ljubičasta = crvena cikla
Crvena = šipak/brusnica
Bakreno smeđa = žuta ljuska luka
Žuta = kurkuma
Plava = crveni kupus

Ovo su samo neke od vrsta povrća i začina koje možete koristiti za izradu prirodnih boja – ako ih možete napraviti koristeći ostatke hrane, to je još bolje!

Za izradu prirodnih boja potrebno je prokuhati željeno bojilo, poput crvenog kupusa, s 2-3 šalice vode. Ostavite smjesu da se kuha 30 minuta ili dulje kako biste što bolje iskoristili boju. Procijedite boju u posudu i ostavite da se ohladi. Zatim samo slijedite korake od 1 do 5 i imat ćete zabavna, prirodno obojena raspucana jaja, spremna za jelo.

Uživajte!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
© 2024 SimBex. Sva prava pridržana.
SimBex