Inkontinencija kod muškaraca

inkontinencija kod muškaraca

Inkontinencija je kod muškaraca češće prisutna nego što većina ljudi misli.

Najčešće je uzrokovana problemima s prostatom; srećom, postoje razne mogućnosti liječenja inkontinencije kod muškaraca.

Što uzrokuje inkontinenciju kod muškaraca?

Uzroci muške inkontinencije obično su bezopasni s raznim mogućnostima liječenja. Inkontinencija kod muškaraca je često posljedica benignog uvećanja prostate, ali do simptoma inkontinencije može dovesti i uporaba lijekova ili infekcija mokraćnog sustava.

 • Inkontinencija kod muškaraca obično je posljedica problema s prostatom
 • Muškarci često pate od stresne ili preljevne inkontinencije

Simptomi inkontinencije kod muškaraca

Simptomi problema s mokrenjem mogu se razlikovati od osobe do osobe: češća potreba za mokrenjem, poteškoće s mokrenjem i curenje mokraće samo su neki od primjera. Curenje je česti simptom uzrokovan oslabljenim mišićima zdjeličnog dna ili mjehura, a može biti uzrokovan i lošim toaletnim navikama.

U slučaju (benignog) uvećanja prostate može doći do preljevne inkontinencije. Preljevna inkontinencija je stanje u kojem je mokraćna cijev (uretra) blokirana, što dovodi do nemogućnosti pražnjenja punog mjehura. Na kraju pritisak postane toliko snažan da se urin “prelijeva”.

Stresna inkontinencija kod muškaraca, poznata i kao gubitak urina tijekom napora, česta je nakon operacije prostate.

Muška inkontinencija i tabu

Muška inkontinencija je još uvijek okružena mnogim tabuima. Puno muškaraca ne želi otvoreno razgovarati o inkontinenciji i odgađaju odlazak liječniku. Kao rezultat toga, muškarci s inkontinencijom često podnose problem nepotrebno dugo, što na kraju može dodatno pogoršati simptome. Pravovremenim traženjem pomoći veće su mogućnosti za nestanak inkontinencije ili smanjenje simptoma.

Iako su inkontinencija i problemi s prostatom obično bezopasni (benigni), svake godine postoji nekoliko slučajeva za koje se ispostavi da se radi o raku prostate. Što se prije dijagnoza postavi, to se rak prostate može bolje liječiti. Ovo vrijedi i za druge probleme s mokrenjem i oblike inkontinencije – osobito kada postoji krv u mokraći ili bolovi pri mokrenju.

Problemi s prostatom i curenje mokraće

Više od 30% muškaraca starijih od 65 godina iskusit će probleme s prostatom u nekom trenutku svojega života.

U većini slučajeva problemi s prostatom nastaju zbog benignog uvećanja prostate. Simptomi uvećane prostate često počinju u dobi od 50 godina i mogu se liječiti lijekovima ili kirurškim zahvatom.

Nije potpuno jasno što uzrokuje uvećanje prostate. Međutim, ono može biti posljedica promjena u ravnoteži spolnih hormona u starijoj dobi.

Rastuća prostata pritišće mokraćnu cijev, što otežava mokrenje, a to rezultira preopterećenjem mokraćnog mjehura.

Ukoliko primijetite probleme s prostatom ili curenje urina – važno je na vrijeme potražiti pomoć. Liječnik specijalist ili liječnik obiteljske medicine može utvrditi uzrok i vrstu inkontinencije, pružiti savjete i smjernice o proizvodima koje bi trebalo koristiti i savjete o ublažavanju simptoma kako bi problem postao lakši za podnijeti te vas uputiti u dodatne metode liječenja.

Simptomi uvećane prostate uključuju:

 • Učestalu ili hitnu potrebu za mokrenjem
 • Poteškoće s početkom mokrenja
 • Slab mlaz urina ili mlaz koji počinje i prestaje
 • Curenje urina

Mogućnosti liječenja muške inkontinencije

Liječenje inkontinencije kod muškaraca ovisi o uzroku problema. Neophodan je odlazak liječniku kako bi se utvrdila vrsta inkontinencije. Vođenje dnevnika mokrenja, laboratorijski pregled urina i fizikalni pregled mogu pomoći u postavljanju dijagnoze. Pročitajte više o pripremi za odlazak liječniku za inkontinenciju.

 • Treniranje mokraćnog mjehura može spriječiti inkontinenciju kod muškaraca. Ponekad se treniranje mjehura kombinira s lijekovima ili vježbama za mišiće zdjeličnog dna.
 • Stresna inkontinencija ili inkontinencija uzrokovana naporom može se kontrolirati vježbama mišića zdjeličnog dna i fizioterapijom. Ovaj oblik inkontinencije je česta pojava nakon operacije prostate.
 • Prilagođena prehrana može uvelike pomoći, dok prekomjerna težina može pogoršati simptome inkontinencije.
 • Konzumacija alkohola, napitaka s kofeinom (poput kave i čaja) te jedenje ljutih papričica također mogu povećati rizik i simptome inkontinencije.
 • Obratite pozornost na unos tekućine. Nemojte izbjegavati piti tekućinu zbog straha od curenja! Smanjenje unosa tekućine može uzrokovati previše koncentriran urin, što rezultira nadraženim mjehurom. Preporučeni minimum za muškarce je 1.5 do 2 litre vode dnevno.
 • Ako vježbe mišića zdjeličnog dna ne pomažu, a simptomi su ozbiljni, moguća opcija je i kirurški zahvat.
 • Preferirano liječenje (benignog) uvećanja prostate obično je kirurški zahvat.

Inkontinencija nakon operacije prostate

Za neke vrste inkontinencije i problema s mokrenjem kod muškaraca, rješenje može biti kirurško uklanjanje dijela prostate.

Nakon operacije, neki muškarci dožive privremenu stres inkontinenciju. Budući da se dio mišića sfinktera uklanja tijekom zahvata na prostati, mišić slabije funkcionira tijekom prvih tjedana nakon operacije. U većini slučajeva ovi problemi nestaju unutar godinu dana od operacije. Vježbe za mišiće zdjeličnog dna i fizioterapija mogu ubrzati oporavak.

Zaštita od curenja mokraće za muškarce

Budući da je većina žena naviknuta na korištenje higijenskih uložaka, nošenje proizvoda za inkontinenciju im često predstavlja manju prepreku nego muškarcima. Iako neke proizvode za inkontinenciju mogu nositi i žene i muškarci, u našoj ponudi imamo i proizvode posebno dizajnirane za muškarce.

Zahvaljujući anatomskom obliku i zaštiti sprijeda, ABENA Man su proizvodi za inkontinenciju posebno dizajnirani za muškarce.

abena man proizvodi

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
© 2024 SimBex. Sva prava pridržana.
SimBex