Powerful ME ep 9: Glavobolje, mentalno zdravlje, snaga vjerovanja

Dobrodošli u novu, devetu epizodu podcasta SimBex Akademije – POWERFUL ME.

U devetoj epizodi podcasta POWERFUL ME ugostili smo dr.med. Gorana Ivkića, specijalista neurologa, subspecijalista epileptologa u poliklinici Neuron pri Hrvatskom institutu za istraživanje mozga u Zagrebu. Kao nastavnik sudjeluje u nastavi na katedri za anatomiju i katedri za neurologiju.

Dr.med. Ivkić započeo je novu epizodu podcasta pričom o svojem iskustvu s glavoboljama opisujući vrste, uzroke, dijagnostiku i načine liječenja te kako je radom na sebi postigao da glavobolje postanu prošlost. Prefiks „psiho“ u društvu je još uvijek stigmatizirajući, a dr. Ivkić opisuje kako je upravo psihoterapija, odnosno razgovor i rad na sebi, ono što je potrebno na putu pronalaska slobode od glavobolja.

Nastavlja s objašnjavanjem dvosmjerne komunikacije mozga i crijeva, koja je vrlo važna za pravilno funkcioniranje našega tijela. Takav sustav je potrebno cijeniti, ne pretrpavati ga lošim i nezdravim, ali rješenje nije ni u opsesivnom kupovanju skupih i egzotičnih namirnica; vraćanje stabilnosti organizma se postiže promjenom sebe. Govoreći o mijenjanju sebe i mijenjanju navika, dr.med. Ivkić zaključuje da smo najviše spremni promijeniti se kada se već nešto dogodi – kada se pojavi bolest poput dijabetesa, kada se doživi infarkt i sl.

Naglašava važnost prevencije i smatra da svaki način kojim ta tema može doprijeti do publike je dobar način za podizanje svijesti o zdravim navikama.

Svojim iskustvom i iskustvom drugih nastoji svojim pacijentima biti što autentičniji i što uvjerljiviji kako bi im prenio pravu poruku i podršku, iako to zahtjeva vrijeme koje nije uvijek lako pronaći u zdravstvenom sustavu.

Nije lako ni pronaći vrijeme za sebe zahvaljujući informatizaciji i ubrzanom tempu života. Opterećeni poslom, karijerom, obvezama zanemarujemo tijelo, zanemarujemo odmor i zdravu prehranu.
Kada ste se zadnji put zbilja odmorili, uspavali čitajući knjigu, ručno pisali bilješke?

Za kraj dr. Ivkić objašnjava placebo i nocebo, odnosno vjerovanje i nevjerovanje u lijek ili izlječenje. Intenzivno vjerovanje u izlječenje može se okarakterizirati kao najmoćnija sila koja pokreće naše tijelo.

Poslušajte izvanrednog dr.med. Gorana Ivkića u devetoj epizodi podcasta POWERFUL ME na našem YouTube kanalu.

 

Sa željom da kontinuirano radimo na unaprjeđenju podcasta, molimo Vas da nakon gledanja ispunite Upitnik o zadovoljstvu gledatelja. Voljeli bi čuti Vašu povratnu informaciju.

Najave idućih sugovornika i tema nadolazećih epizoda možete pratiti na našoj Facebook stranici i Instagram profilu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
© 2024 SimBex. Sva prava pridržana.
SimBex