Dobro je znati – bebe, djeca i toplo vrijeme

Ljeto je počelo..Odgovaramo na Vaša najčešća pitanja!

Vani su visoke temperature. Kako mogu pomoći svojoj bebi da joj bude ugodno?

Bebe ne mogu regulirati vlastitu tjelesnu temperaturu na isti način na koji to mogu odrasli. Bazen za kupanje odličan je način za rashlađivanje beba i djece po vrućem vremenu; smjestite bazen u hlad i uvijek nadzirite djecu koja se igraju u vodi.

Održavajte njihovu spavaću sobu hladnom tijekom dana spuštanjem zavjesa ili roleta. Prozračite sobu samo rano ujutro ili navečer, ali držite prozor zatvoren dok beba spava kako biste izbjegli propuh. Stručnjaci općenito preporučuju idealnu sobnu temperaturu negdje između 20 do 22 stupnja Celzijusa. Također je dobra ideja minimalizirati pidžame i posteljinu te koristiti samo prirodne tkanine poput pamuka. Gledajte svoju bebu i slušajte svoju intuiciju – skida li vaša beba pokrivač tijekom noći i je li joj vruće kad se probudi? Razmislite o tome da ne koristite navlake i da ih oblačite samo u pelene. Također možete koristiti ventilator u njihovoj sobi tijekom noći za cirkulaciju zraka, ali svakako usmjerite ventilator dalje od bebe kako ne bi puhalo po njoj.

Sobni termometar odličan je način za praćenje temperature u sobi vaše bebe.

Kako da zaštitim svoju bebu na suncu?

Bebe mlađe od 6 mjeseci treba držati u hladu i nikako ih ne izlagati izravnoj sunčevoj svjetlosti. Koža im je prenježna i još ne sadrži dovoljno melanina; melanin je pigment koji kosi i očima daje boju i pruža određenu zaštitu od sunčevih zraka.

I starije bebe treba što više držati podalje od sunca, osobito između 11 i 15 sati, kada je sunce najjače. Ne zaboravite pričvrstiti suncobran na njihova kolica kada ste vani s njima, koristiti šešire za sunčanje sa širokim obodom kako bi zaštitili glavu i vrat od sunca i prekriti izloženu kožu odjećom – po mogućnosti prozračnom odjećom od prirodnih tkanina poput pamuka.

Koju vrstu kreme za sunčanje i SPF trebam koristiti za svoju bebu?

Odaberite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom od najmanje 30 i provjerite štiti li krema od UVA i UVB zraka. Potražite kremu za sunčanje izrađenu posebno za bebe i djecu ili potražite certifikate kao što su Nordic Swan Ecolabel i Asthma Allergy Nordic; manje je vjerojatno da će te kreme za sunčanje sadržavati aditive, parfeme i boje koje bi mogle iritirati kožu. Naša krema za sunčanje Bambo Nature ispunjava sve te okvire i savršeno je sigurna za korištenje za cijelu obitelj.

Ne zaboravite redovito nanositi kremu za sunčanje (količina jedne šake za cijelo tijelo), osobito ako je vaše dijete u moru ili bazenu i izvan njega. S vodootpornom kremom za sunčanje vaše se dijete može kupati 40 minuta bez da zaštita prestane, ali nakon 40 minuta zaštita pada na oko 50%. Kremu za sunčanje biste trebali nanositi svaka 2 sata za optimalnu zaštitu od opeklina i UV-zraka.

Koliko kreme za sunčanje trebam koristiti?

Prilikom nanošenja kreme za sunčanje, jedna od najčešćih pogrešaka je: nenanošenje dovoljne količine. Općenito se preporučuje koristiti količinu kreme za sunčanje koja odgovara šaci (za pokrivanje cijelog tijela) što vrijedi i za djecu i za odrasle.

Koja je razlika između kreme za sunčanje i losiona za sunčanje i koju opciju odabrati za svoju bebu?

Glavna razlika između kreme za sunčanje i losiona za sunčanje je tekstura. Krema za zaštitu od sunca je gušća i često sadrži veći udio lipida. Losion za sunčanje obično je svjetliji i rjeđi.

Nema jasnog pobjednika između njih dvoje, budući da nema razlike u faktoru zaštite od sunca; SPF30 je SPF30. Međutim, nedovoljna upotreba proizvoda za zaštitu od sunca obično je razlog za opekline, a može biti teže kontrolirati točnu nanesenu količinu kada koristite losion za sunčanje, pogotovo rijetki losion za sunčanje u sprej bočici. Dakle, sve ovisi o vašim željama, ali svakako koristite točnu količinu kreme ili losiona (1 šaka za pokrivanje cijelog tijela), a ako ste u nedoumici, koristite više, ne manje.

Kako da svoju bebu hidriram po toplom vremenu?

Bebe i mala djeca mogu se razboljeti ljeti kada su prisutne visoke temperature. Posebno su skloni toplinskom udaru i dehidraciji.

Bebe koje se doje i hrane na bočicu od 0 do 6 mjeseci ne trebaju nikakvu drugu tekućinu osim majčinog mlijeka/formule, no tijekom vrućeg ljetnog vremena će možda češće tražiti jesti nego inače. Nakon što svojoj bebi uvedete čvrstu hranu, ponudite joj vodu uz obroke i budite spremni ponuditi joj dodatnu vodu izvan vremena obroka po vrlo vrućem vremenu. Njihov glavni izvor tekućine do 12 mjeseci i dalje će biti majčino mlijeko ili formula, a opća preporuka je da bebama mlađima od 12 mjeseci nudite samo vodu ili mlijeko, a ne sok (može uzrokovati karijes).

Za djecu stariju od 12 mjeseci važno je hidrirati ih vodom, a možete im dati i voće, poput lubenice, kako bi povećali razinu tekućine koju unose. Kako biste vodu učinili zanimljivijom, pokušajte napraviti kockice leda s njihovim omiljenim voćem. One će zadržati vodu hladnom i dodati vodi drugačiji okus.

Trebam li svojoj bebi kada je vruće omogućiti vrijeme bez pelena?

Da – vrijeme bez pelena je važno bez obzira na godišnje doba, budući da vrijeme bez pelena pomaže smanjiti rizik od pelenskog osipa i iritacije kože na tom području. Tijekom većine godišnjih doba dovoljno je kratko vrijeme svaki dan, tijekom kupanja ili presvlačenja, kako bi koža mogla disati. Tijekom ljeta ili vrlo toplog vremena vaša se beba može znojiti više nego inače, osobito oko struka i u području nogu pa vrijeme bez pelena postaje još važnije kako bi koža mogla disati.

Idemo na put. Koji su korisni savjeti za putovanje automobilom s bebom po toplom vremenu?

Svi znamo koliko se automobil može zagrijati za vrućeg ljetnog dana, a bebe su posebno osjetljive na ekstremne temperature.

Jedna od najvažnijih stvari koju trebate imati u automobilu kada putujete s bebom ljeti je sjenilo za prozor. Bebe imaju osjetljivu kožu i ne smiju sjediti na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Možete kupiti mrežasta sjenila s vakuumskim držačima za pričvršćivanje na prozore ili možete ponijeti komad lagane tkanine i pričvrstiti ga na vrhu uz sam prozor automobila. Najbolje je nabaviti sjenilo s UV filtracijom; većina auto stakala ne štiti od svih UV zraka sunca, a bebe su svojom nježnom i osjetljivom kožom posebno izložene štetnom djelovanju UV zraka.

Odjenite dijete u laganu i prozračnu odjeću, po mogućnosti pamučnu, ali neka mu ruke i noge budu pokrivene kako bi ga zaštitili od sunca. Ako se bojite prodiranja UV zraka u automobil, također možete koristiti kremu za sunčanje na izloženim dijelovima kože.

Obavezno otvorite vrata ili prozore prije nego što uđete u automobil kako biste smanjili temperaturu i koristite klima uređaj kako biste postigli optimalnu temperaturu između 20-22 stupnja Celzijusa u automobilu.

Provjerite temperaturu autosjedalica, sigurnosnih pojaseva itd. prije nego stavite bebu u auto. Metalne kopče i neke plastične površine mogu se jako zagrijati na izravnoj sunčevoj svjetlosti te bi mogli opeći vašu bebu.

Obavezno ponesite puno vode i grickalica, i za sebe i za bebu.

I za kraj, nikada ne ostavljajte bebu bez nadzora u automobilu po vrućem vremenu. Temperature u parkiranom automobilu vrlo brzo mogu porasti do opasnih razina, čak i ako je parkiran u hladu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
© 2024 SimBex. Sva prava pridržana.
SimBex