Dan crvenih haljina – prevencija moždanog udara kod žena

Dan crvenih haljina - prevencija moždanog udara kod žena

Obilježite s nama dan crvenih haljina – dan koji je posvećen podizanju svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena. Moždani udar je naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem cirkulacije u mozgu što dovodi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima. Istraživanja pokazuju da je moždani udar među tri najčešća uzroka smrti u Hrvatskoj s više od 5 000 umrlih svake godine, od čega su 60 % žene. Iako od moždanog udara umire više žena nego muškaraca, kod žena je ovaj problem još uvijek podcijenjen.

Moždani udar kod žena

Iznenadne, jake glavobolje često su zanemarene od strane žena, naročito onih koje su navikle na razne oblike glavobolje. Poteškoće u hodanju, iscrpljenost i opća slabost, uz iznenadnu jaku glavobolju, mogu biti simptomi moždanog udara. Mučnine i povraćanja koja se često se pripisuju virusnim bolestima, također mogu biti neki od simptoma moždanog udara.

Određene bolesti i stanja, kao što su lupus, migrena s aurom i trudnoća, mogu povećati rizik od moždanog udara kod žena, a isto tako i hormonska terapija i kontracepcija.

Čimbenici koji imaju veći utjecaj na žene nego na muškarce:
 • Lupus – autoimuna bolest koja je čak devet puta češća kod žena nego kod muškaraca. Budući da lupus uzrokuje značajnu upalu u cijelom tijelu pa tako i upalu malih krvnih žila (vaskulitis), osobe koje boluju od lupusa imaju dvostruko veću vjerojatnost za nastanak ishemijskog moždanog udara.
 • Migrena s aurom – u kombinaciji s drugim čimbenicima rizika poput hormonske terapije, značajno povećava rizik za nastanak moždanog udara. Žene imaju tri puta veću vjerojatnost za razvoj migrene od muškaraca.
 • Trudnoća – ako su u trudnoći imale preeklampsiju[1], žene moraju pomno kontrolirati krvni tlak koji je vodeći uzrok moždanog udara.
 • Kontracepcija i hormonska terapija – oralni kontraceptivi koji sadrže estrogen otprilike dva puta povećavaju rizik od ishemijskog moždanog udara kod žena.

Čimbenici rizika za nastanak moždanog udara

Čimbenici rizika su određena oboljenja, patološka stanja, osobine ili navike, koji dovode ili pogoduju nastanku određene bolesti i njezinih komplikacija.

Najčešći čimbenici moždanog udara – kako ih kontrolirati ili spriječiti:
 • Povišeni krvni tlak – liječenjem povišenog krvnog tlaka smanjujete rizik kako za moždani udar tako i za bolesti srca.
 • Povišeni šećer u krvi – ako se ne liječi, šećerna bolest može oštetiti krvne žile u tijelu i tako izazvati začepljenja koja predstavljaju jedan od čimbenika rizika za moždani udar.
 • Povišene masnoće u krvi – održavajte pravilnu prehranu bogatu voćem i povrćem, a smanjite unos soli, šećera i masnoća.
 • Prekomjerna tjelesna težina – budite tjelesno aktivni i redovito vježbajte.
Upozoravajući znakovi koji tijelu šalju poruke o nedovoljnoj opskrbljenosti mozga kisikom:
 • Iznenadna oduzetost ili slabost lica, ruke, noge, pogotovo na jednoj strani tijela
 • Iznenadna zbunjenost, teškoće u govoru ili razumijevanju
 • Iznenadni problemi sa vidom na jedno ili oba oka
 • Iznenadne poteškoće u hodanju, vrtoglavica, gubitak ravnoteže ili neusklađenost pokreta
 • Iznenadan napad glavobolje bez nekog poznatog uzroka

Drugi podjednako opasni simptomi koji se mogu iznenada pojaviti su dvoslike, suhoća usta, mučnina i povraćanje. Ti znakovi traju nekoliko trenutaka zatim nestanu. Ove kratke epizode nazivaju se prolazni ishemični napadi (TIA) ili “mali moždani udari”.

Što ako sumnjate na moždani udar?

Četiri jednostavne naredbe osobi za koju sumnjate da je doživjela moždani udar:

 1. Nasmij se! – ako osoba ne može usne razvući u osmijeh, odnosno podići oba kuta usana – nešto nije u redu.
 2. Reci nešto! – čudan ili nerazumljiv govor – nešto nije u redu
 3. Podigni ruke! – ako je jedna ruka slaba i „pada“ – nešto nije u redu.
 4. Isplazi jezik! – ako je jezik „iskrivljen“, ako ide na jednu ili drugu stranu – nešto nije u redu.

Ovo je takozvani FAST test – F kao Face/Lice, A kao Arms/Ruke, S kao Speech/Govor, T kao Time/Vrijeme. Ako uočite bilo koji od gore navedenih znakova, vrijeme je da nazovete jedinstveni broj za hitne službe 112, hitnu medicinsku pomoć na broj 194 ili krenete u bolnicu.

Provjera se radi kroz:

 • Neurološki pregled
 • Kompjuteriziranu tomografiju (CT)
 • Magnetsku rezonancu
 • Doppler ultrazvuk

Ako se moždani udar prepozna na vrijeme, i ako nema kontraindikacije za primjenu, postupak tzv. trombolize, odnosno razgradnje ugrušaka, može značajno poboljšati ishod kod ishemijskih moždanih udara (a oni čine oko 85 % svih moždanih udara).

U Hrvatskoj se od 2019. godine provodi kampanja „Dan crvenih haljina“ koja promiče prevenciju moždanog udara u žena. Obilježava se prvi petak u veljači.

Cilj kampanje je edukacija u svrhu podizanja svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, na posljedice zanemarivanja simptoma i na nužnost promjene načina života. Kampanja poručuje da je potrebna edukacija i podizanje svijesti o moždanom udaru i na razini struke, ali i šire javnosti.

Izračunajte rizik od moždanog udara.

 

[1] Komplikacija u trudnoći koja uzrokuje visoki krvni tlak.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
© 2024 SimBex. Sva prava pridržana.
SimBex