Bolovi u leđima

bolovi u leđima

Svaka treća osoba, odnosno oko 70% stanovnika srednje Europe, barem jednom godišnje osjeti bolove u leđima.

Puno je mogućih razloga zbog kojih se bolovi pojavljuju: nedostatak tjelovježbe, loše držanje, jednostrano opterećenje, ali i psihička napetost poput stresa.

Nedostatak tjelovježbe može uzrokovati da kralješci postaju porozni, stabilizirajući ligamenti postaju labaviji, mišići atrofiraju, a intervertebralni diskovi koji napreduju pod izmjeničnim pritiskom i rasterećenjem gube čvrstoću i gustoću.

Ako je premalo kretnje, zglobovi koji stvaraju gipku vezu između kralježaka počinju “zapinjati”, a s vremenom i sve komponente kralježnice atrofiraju. Dovoljno tjelovježbe, čak i tijekom djetinjstva, osobito je važno za održavanje zdravlja kralježnice. Nekoliko istraživanja je pokazalo da se već sada svako treće dijete osnovnoškolske dobi žali na bolove u leđima.

U nastavku ukratko opisujemo najčešće leđne tegobe i njihovu pozadinu.

Diskus hernija

Diskus hernija ili hernija diska je stanje u kojem dijelovi diska ulaze u kanal kralježnične moždine. Ona se pojavljuje najčešće kao rezultat postupnog trošenja uzrokovanog starenjem; s godinama se smanjuje fleksibilnost diskova pa postaju skloniji oštećenjima već pri blažim istezanjima ili okretima.

Neki od rizičnih faktora za razvoj diskus hernije su:
– dugoročno sjedenje
– prekomjerna tjelesna težina
– podizanje teških predmeta
– ponavljajući okreti tijela zbog posla, sporta ili hobija

Simptomi hernije diska ovise o području u kojem se dogodila, ali najčešće uključuju oštru bol koja se često širi u ruke i/ili noge, a može biti popraćena osjećajem utrnulosti i oslabljenim mišićima.

Stenoza spinalnog kanala

Stenoza spinalnog kanala je stanje u kojem se sužava kanal u kojem se nalazi kralježnična moždina.

Degenerativne promjene kralježnice pogađaju do 95% ljudi do 50 godine života, a spinalna stenoza je jedna od tih promjena. Njezin razvoj je obično spor tijekom duljeg vremena, zbog čega je moguće da nećete ni osjetiti simptome njezinog nastanka.  Hernija diska je česti uzrok spinalne stenoze.

Simptomi stenoze spinalnog kanala mogu dolaziti povremeno i različito utjecati na svaku osobu.
Ovisno o stadiju razvoja stenoze te području u kojem se nalazi, ona može uzrokovati bol, trnce, slabost, probleme s ravnotežom ili oduzetost dijelova tijela.

Skolioza

Svatko od nas ima normalne krivulje kralježnice, a kada se gleda straga, kralježnica izgleda ravno.

Skolioza je bočna krivina kralježnice, koja se može javiti u bilo koje doba života, bilo u djetinjstvu ili adolescenciji. Najčešće je idiopatska, odnosno nepoznatog uzroka.

Specifične vježbe za skoliozu smanjuju bolnost leđa i usporavaju njezino napredovanje. Uz vježbe se kombiniraju ortoze, a u srednjim i teškim slučajevima su mogući operativni zahvati.

Prijelom kralješka

Prijelom kralježaka je moguća posljedica nesreća, poput prometnih sudara, padova ili drugih nezgoda. Određena stanja koja uzrokuju slabljenje kostiju, poput osteoporoze, povećavaju rizik od prijeloma.

Mišićna napetost

Mišićna napetost je gotovo uvijek rezultat prenaprezanja ili lošeg držanja leđa, što zahvaćene mišiće izlaže trajnom stresu. To rezultira lokaliziranim nedostatkom kisika u zahvaćenim mišićima, što dovodi do poremećaja metabolizma u mišićnom tkivu i bolnog otvrdnuća zahvaćenog područja.

Potražite pomoć

Poboljšanje vlastitog fizičkog stanja te učenje i vježbanje pravilnog držanja ili izvođenja pokreta može pomoći u sprječavanju bolova u leđima.

Česti bolovi u leđima mogu imati veliki utjecaj na kvalitetu života – zato ih ne treba ignorirati. Ako patite od bolova u leđima, važno je potražiti pomoć; obratite se obiteljskom liječniku, koji vas može uputiti specijalistu.

Uz savjete i vježbe po preporuci liječnika, pomoć u stabilizaciji i rasterećenju zglobova možete pronaći u kvalitetnim ortopedskim pomagalima. BORT ortopedska pomagala nude visokokvalitetnu funkciju i karakteristike te kvalitetu bez kompromisa.

Obratite nam se za savjet putem besplatnog info telefona 0800 206 206.

Tu smo za Vas i rado ćemo Vam pomoći.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
© 2024 SimBex. Sva prava pridržana.
SimBex