Njega dječje kože: na što pripaziti i kako odabrati dječju kozmetiku

Ukoliko se spremate postati roditelj ili ste nedavno postali, sigurni smo da ste preplavljeni mogućnošću izbora različitih dječjih proizvoda, od pelena, kolica, kozmetike i sl. Uz današnje more informacija, ponekad može biti teško shvatiti koji su proizvodi za njegu kože dobri, loši, ispravni ili pogrešni za vašu bebu. Kao roditelji, iz prve ruke znamo koliko je važno dobro brinuti o koži novorođenčeta kako bismo izbjegli potencijalna stanja kože poput alergija ili pelenskog osipa.
Nastavite čitati kako biste saznali naše savjete o tome kako odabrati – i na što pripaziti – kada kupujete proizvode za njegu kože za svoje dijete.

Kada tražite kozmetiku za njegu kože svojeg djeteta, važno je tražiti nježne proizvode dizajnirane posebno za osjetljivu dječju kožu. Koža bebe razlikuje se od kože odraslih jer ima drugu pH razinu -kada je beba tek rođena, koža je tanja, malo osjetljivija na infekcije i treba joj više vlage. Stoga je važno znati kako njegovati dječju kožu i koji proizvodi u tome mogu pomoći.

Pokušajte svom djetetu omogućiti prirodan početak života odabirom certificiranih organskih proizvoda za njegu kože od prirodnih sastojaka i sa što manje sastojaka. Općenito, pogledajte popis sastojaka kako biste vidjeli što se nalazi u proizvodu. Sastojci koji su prvi navedeni – njih ima najviše u proizvodu, a dugačak popis sastojaka nije znak da gledate u dobar proizvod – upravo suprotno. Uvijek birajte prirodne proizvode za kožu bez mirisa i boja jer ti sastojci mogu izazvati iritaciju kože ili alergije te nisu nužni za djelovanje proizvoda.

Provjerite koje certifikate proizvodi nosi

Neki brendovi reklamiraju svoje proizvode kao prikladne za bebe, ali oni ipak znaju sadržavati parfem ili druge nesigurne sastojke. Stoga su sastojci, kao i certifikati proizvoda, jedan od najboljih i najlakših pokazatelja na koje morate obratiti pozornost pri kupnji proizvoda za njegu kože za svoju bebu. Svi sastojci mogu potencijalno izazvati alergijsku reakciju ili iritaciju kože, međutim, ako kupite proizvode za njegu kože certificirane od strane službenih certifikacijskih organizacija, možete biti sigurni da je organizacija koja stoji iza logotipa izvršila kritičku procjenu sastojaka i proizvoda. Organizacije kao što su Asthma Allergy Nordic, Nordic Swan Ecolabel i ECOCERT Cosmos odobravaju samo nekolicinu sastojaka. Na primjer, Asthma Allergy Nordic ne može odobriti proizvod ako sadrži parfem i boju.

Pogledajmo pobliže neke od certifikata koji garantiraju kvalitetu i sigurnost kozmetike i koje bi bilo dobro potražiti na proizvodima koje kupujete za njegu dječje kože.

Asthma Allergy Nordic

Oznaka Asthma Allergy Nordic jedna je od najvažnijih oznaka koje treba tražiti u proizvodima za njegu beba. Organizacija nudi certifikaciju za proizvode kod kojih je minimalni rizik za izazivanje kožne alergije. Proizvodi certificirani prema Asthma Allergy Nordic ne sadrže parfeme i svaki sastojak je pažljivo pregledan od strane stručnjaka. Ovaj simbol olakšava osobama s kožnim alergijama, astmom ili drugim respiratornim problemima da pronađu kozmetičke proizvode za svakodnevnu upotrebu. Ova oznaka jamči da:

• proizvod nosi minimalan rizik od izazivanja kožne alergije
• proizvod ne sadrži parfem

ECOCERT Cosmos

ECOCERT Cosmos je svjetski standard za certificiranu organsku kozmetiku. Oznaka jamči da je najmanje 95% sastojaka u proizvodu prirodno, da je cijeli proizvodni proces kontroliran te da se pakiranje sastoji od biorazgradivih ili višekratno upotrebljivih materijala. ECOCERT cosmos certificirani organski certifikat na proizvodu jamči:
• da je najmanje 10% ukupnih sastojaka organsko
• da je proizvod proizveden putem proizvodnih procesa koji su ekološki prihvatljivi i sigurni za ljudsko zdravlje
• odgovorno korištenje prirodnih resursa
• da proizvod ne sadrži petrokemijske sastojke poput parabena, parfema i boja (osim dopuštenih konzervansa)
• da proizvod ne sadrži GMO sastojke

Nordic Swan Ecolabel

Nordic Swan Ecolabel još je jedna važna oznaka koju treba potražiti na dječjim proizvodima. Nordic Swan Ecolabel službena je skandinavska ekološka oznaka. Proizvodi s oznakom Nordic Swan Ecolabel ispunjavaju stroge ekološke zahtjeve u pogledu proizvodnje sirovina, upotrebe, dokumentacije i sigurnosti. Logotip Nordic Swan Ecolabel jamči da:
• niti jedan sastojak nije na EU popisu tvari za koje se sumnja da su endokrini disruptori
• proizvod ne sadrži mikroplastiku
• proizvod ne sadrži parfem (specifično za dječje proizvode)
• proizvod ne sadrži tvari klasificirane kao kancerogene, mutagene, štetne za reprodukciju ili alergene
• proizvodi su ekološki prihvatljivi i imaju minimalan utjecaj na okoliš

Dermatologically Tested

Dermatološki test je test kože kako bi se utvrdilo kako proizvod utječe na kožu. U Bambo Nature-u vrlo smo striktni po pitanju dermatoloških testovova i naš simbol Dermatologically Tested jamči da su naši proizvodi testirani na moguće iritacije kože od strane nezavisnog laboratorija treće strane. Test se radi na najmanje 50 osoba s različitim tipovima kože. Uzorak svakog proizvoda stavlja se na malu površinu kože 48 sati i nakon toga se promatra koža. Test se provodi pod nadzorom dermatologa i pokazuje da su naši proizvodi testirani, sigurni za vašu bebu i zadovoljavaju naše standarde visoke kvalitete.

Na koje sastojke treba paziti u dječjoj kozmetici i zašto?

Gore smo naveli neke stvari na koje biste trebali obratiti pozornost kada kupujete njegu kože za svoju bebu, ali kojih se sastojaka bolje kloniti? Osim ako niste stručnjak za njegu kože, teško je znati koji su sastojci dobri, a koji loši.

SLS i SLES (sulfati)

SLS i SLES dvije su vrste sulfata koji se često dodaju kao deterdžent za čišćenje u šampon jer pomažu u ispiranju kose. Međutim, jedna od loših strana ovih vrsta sulfata je ta što mogu isušiti kožu vaše bebe, mogu biti iritantni i izazvati svrbež. SLS i SLES također su sastojci koji stvaraju pjenu i mjehuriće. Djeca misle da su pjena i mjehurići zabavni – a mi kao roditelji često imamo osjećaj da je naše dijete čišće kada ga peremo šamponom koji pjeni. Međutim, čistoća vašeg djeteta ne ovisi o količini pjene i mjehurića. Štoviše, sulfati također izazivaju peckanje u očima. Ovo je dodatna prednost korištenja proizvoda bez sulfata kao što je Bambo Nature Hair & Body Wash. Mi smo odlučili izostaviti SLS i SLES, što znači da naš šampon ne peče u očima i da ne morate raspravljati sa svojim djetetom kako biste ga uvjerili da mora oprati kosu.

Parfem, mirisi i boje

Važni sastojci koje treba izbjegavati u proizvodima za njegu beba su parfemi, mirisi i boje. Parfem je, bilo prirodno ili sintetski ekstrahiran – nepotreban dodatak proizvodu koji povećava rizik od alergijske reakcije. Isto vrijedi i za sastojke u boji. Parfem i boja nemaju koristi od učinka proizvoda na kožu, a proizvode za njegu kože za djecu koji sadrže parfeme nikada ne mogu odobriti organizacije poput Asthma Allergy Nordic ili Nordic Swan Ecolabel. U Bambo Nature-u ponosni smo što je naš asortiman za njegu kože certificiran s ove dvije oznake i obećavamo vam da ćete koristiti SAMO sastojke koji su potrebni za učinak proizvoda. Sve ostalo je izostavljeno! Osobno smatramo da nema ništa bolje od mirisa bebe, pa zašto to prikrivati parfemom?

Savjet: kada kupujete proizvode za njegu kože potražite proizvode na kojima piše: “bez parfema”, “ne sadrži parfem” ili “bez mirisa”.

Konzervansi – dobri ili loši?

Ljudi često misle da su svi konzervansi loši, ali to je često krivo. Da, mnogi konzervansi su loši i nikada se ne bi trebali koristiti u proizvodima za djecu, međutim, neki konzervansi su neophodni. Zašto? Određeni konzervansi osiguravaju kvalitetu proizvoda i osiguravaju da se proizvod može nekoliko puta otvoriti bez gubitka učinka. Oni također štite od ulaska bakterija i gljivica u proizvod kada ga koristite. Postoji samo nekoliko konzervansa koje mogu odobriti Nordic Swan Ecolabel, Asthma Allergy Nordic i ECOCERT Cosmos, pa ako odaberete proizvode s ovim certifikatima, možete biti sigurni da sadrže samo konzervanse koji su apsolutno potrebni i nisu štetni za vaše zdravlje djeteta ili prirodu.

U Bambo Nature-u ponosni smo što je naš asortiman za njegu kože certificiran s nekoliko ekoloških oznaka i oznaka za kožu. Koristimo samo sastojke koji su potrebni za učinak proizvoda. Sve ostalo je izostavljeno! Bambo Nature kozmetiku potražite ovdje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
© 2024 SimBex. Sva prava pridržana.
SimBex