Balansiranom prehranom do superimuniteta (Split)

Koliki je utjecaj prehrane na naše zdravlje i koji su to nutrijenti koji će nam omogućiti superimunitet? U tajne superimuniteta će vas uputiti dr. Dijana Petričević na predavanju SimBex Akademije “Balansiranom prehranom do superimuniteta” u Splitu!
Imunološki sustav je složeni sustav obrane koji nas štiti od zaraza i infekcija mikroorganizmima, ali nam i omogućava da razlikujemo vlastito od tuđeg. Njegovo ispravno djelovanje je važno za funkcioniranje cjelokupnog organizma.

Suvremeni način života, previše stresa, nezdrava prehrana, učestala konzumacija antibiotika, dovode do neravnoteže u imunosustavu. Stoga postoji golem interes u znanstvenim krugovima i široj javnosti za poboljšanjem rada imunološkog sustava i imunostimulaciju. Pravilna i balansirana prehrana pomaže u tome. Hrana bogata vitaminima, mineralima, esencijalnim masnim kiselinama i antioksidansima koristi i jača imunofunkciju. Najbolji izvori su voće i povrće; jedna od najčešće opisivanih i istraživanih biljaka je češnjak. Još u 19. stoljeću Louis Pasteur je proučavao njegova antibakterijska svojstva.

Zadnjih par desetljeća postoji veliki interes znanstvene zajednice za proučavanjem probiotika; oni osnažuju crijevnu mikrofloru te na taj način pojačavaju obrambenu ulogu crijeva. Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium. Ove „dobre bakterije“ stvaraju mliječnu kiselinu koja smanjuje lokalni pH te na taj način zaustavlja rast štetnih bakterija. Drugi važan mehanizam probiotika je stvaranje protuupalnih tvari citokina. Najpoznatiji probiotici u hrani su fermentirani mliječni proizvodi jogurt, kefir, acidofil, ali i kiseli kupus, mlaćenica, fermentirani sirevi te miso.

Posebno ćemo se osvrnuti na apiceutike čija tisućljetna upotreba ima i znanstvenu potvrdu. Najnovija znanstvena istraživanja potvrdila su snažan antioksidativni učinak meda uz poznato antibakterijsko, antimikotično i antivirusno djelovanje.
Propolis je jedan od najučinkovitijih prirodnih proizvoda za jačanje timusa, žlijezde koja stvara limfocite, glavne obrambene stanice našeg organizma. Matična mliječ sadrži (10-HDA) nezasićenu masnu kiselinu koja nije otkrivena nigdje drugdje u prirodi, a ima antibakterijsko i antitumorsko djelovanje.

Predavač:

Diana Petričević, dr. med., obavlja privatnu liječničku praksu više od 25 godina. Nakon završenog poslijediplomskog studija iz nutricionizma bavi se ulogom prehrane na ljudsko zdravlje. Autorica je knjige “Mediteranskom prehranom do zdravlja” te svojim predavanjima promovira ovakav način prehrane.

Lokacija: Gradska knjižnica Marka Marulića Split, Ulica slobode 2, Split

Datum: 22.10.2018. od 18 do 20h

Ulaz slobodan uz prethodnu prijavu na broj 098 249 235 ili na e-mail split@simbex.hr.

Vidimo se!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
© 2023 SimBex. Sva prava pridržana.
SimBex