Aaah, æbleskiver… Još jedan sastavni dio Božića u Danskoj. Æbleskiver (ili doslovno “kriške jabuke” u prijevodu) definitivno nije tako zdrav desert kao što zvuči. Ove ukusne male poslastice dobile su svoje – vrlo pogrešno – ime prije mnogo godina, jer su ljudi zapravo tradicionalno stavljali male kriške jabuke ili ponekad suhe šljive u sredinu tijesta. Danas je to rijetkost, ali neke obitelji i dalje slijede svoje tradicionalne recepte. Æbleskiver je sastavni dio Božića u Danskoj, a obično se uživa s džemom, šećerom ili šećerom u prahu, ali možete ih jesti i sa sirupom ili otopljenom čokoladom.
Da biste se okušali u æbleskiveru trebat će vam:
• 250 grama pšeničnog brašna
• ¼ žličice soli
• 1 žličica sode bikarbone
• 1 žlica vanilin šećera
• 4 decilitra mlijeka
• 100 grama otopljenog maslaca (+ još za pečenje)
• 3 jaja
• 1 žlica šećera
• Neki ljudi također vole dodati nekoliko kapi limunovog soka ili limunove korice.
Ako imate oštro oko, onda ste primijetili da je ovaj recept prilično sličan receptima za vafle ili palačinke. U pravu ste, samo tijesto je slično drugim vrstama prženih/pečenih poslastica. Ono što izdvaja æbleskiver je posebna posuda koja se koristi za njihovu izradu. Posuda za æbleskiver obično ima 5 ili 9 rupa u obliku polukupole, što im daje poseban, okrugli oblik! Ako nemate ovakvu tavu, možete koristiti tavu za blini ili poffertjes (oboje male poslastice poput palačinki) ili možda pekač za vafle. Samo imajte na umu da je tijesto prilično tanko.
Tijesto je zaista jednostavno za napraviti:
Pomiješajte sve suhe sastojke zajedno u velikoj zdjeli. Električnom pjenjačom polako dodajte mlijeko i otopljeni maslac. Dobro umutite da ne bude grudica, a kao krajnji sastojak dodajte jaja uz neprekidno mješanje. Smjesa je gotova!
Sada kreće pečenje. Ako imate tavu za æbleskive (ili tavu za blinis ili poffertjes) namastite svaku rupu tako što ćete u njima otopiti malo maslaca (morat ćete ponovno namazati između svake runde). Nakon toga ulijte tijesto. Tijesto će se dići, pa ostavite 0,5-1 centimetar prostora do ruba. Kako se tijesto peče, rubovi će otvrdnuti. Kada se dno više ne lijepi za tavu, ali je sredina još uvijek tekuća (provjerite laganim pomicanjem da biste vidjeli okreću li se lako), okrenite æbleskive naopačke. Tekuće tijesto u sredini će teći u rupu ispod i ispeći se kao gornja polovica. Ovako biste na kraju trebali dobiti lijepi, okrugli æbleskiver, hrskav izvana, a mekan iznutra. Možda će trebati nekoliko pokušaja da budu savršeni, ali hej, kuhar pojede sve (ukusne) neuspjehe, zar ne? 🙂