Začeće

Spermiji koji prežive ejakulaciju imaju još dug put pred sobom, cijelih 18 cm, kroz maternicu do jajovoda. Najbržima za taj put treba oko 45 minuta, dok sporiji znaju putovati i po 12 sati. Ako spermij ne pronađe jajnu stanicu u jajovodu, može preživjeti u njemu i do 7 dana što znači da u slučaju ovulacije u tom vremenu velike su mogućnosti za trudnoću.

Svega će nekoliko spermija doći do jajne stanice. Kad najuporniji napokon stigne do cilja, posao nije gotov. Mora probiti vanjsku opnu jajne stanice kako bi dospio unutra. Kad se to desi, jajna stanica odmah razvije neku vrstu štita koji onemogućuje ostalim spermijima da se probiju. Kombiniranjem genetskog materijala iz spermija i jajne stanice nastaje brzo rastuća stanica koju nazivamo embrio. Embrio nastavlja svoj put iz jajovoda prema maternici, gdje se treba spojiti sa zidom maternice. To se naziva implantacija i tada započinje trudnoća.

U nekim slučajevima se dogodi da se jajna stanica implantira u jajovodu, što se naziva vanmaterična trudnoća i predstavlja opasnost. Embrij ne može preživjeti izvan maternice te se iz jajovoda mora odstraniti kirurškim putem prije nego ošteti jajovod.

image014